Dojenje
28.02.2017.

Dobrobiti majčinog mleka

Do kada dojiti bebu, a kada joj uvoditi prve čvrste namirnice? Da li je kravlje mleko dobro za bebu? To su samo neka od pitanja, koja muče mnoge mame.

Ako ste ikada imali dilemu da li da dojite dete, znajte da majčino mleko blagotvorno deluje na bebina: pluća, srce, kožu, urinarni sistem. Na taj način, pored hrane, beba svakodnevno dobija antitela, koja je štite u najosetljivijem periodu života.

Stručnjaci imaju jedinstven stav - majčino mleko je najbolji i najzdraviji način da beba započne život.

„Ne prođe studija, koja ne ukazuje na prednosti. Dojenje je najbolja investicija u bebino zdravlje za ceo život. Prevencija infekcija, alergij, ali i u kasnijem životnom dobu kardiovaskularnih i malignih oboljenja“, objašnjava pedijatar, doktor Goran Vukomanović.

Česta dilema mama jeste kada uvoditi čvrste namirnice. Lekari poručuju - ne pre četvrtog meseca. Idealno posle šestog.

„To je pitanje prelaznog perioda, zna se da u prva četiri meseca treba da bude isključivo mleko. U periodu od četvrtog do šestog meseca se postepeno uvodi druga hrana. To je interval kada treba započeti sa drugom hranom. Uvođenje nove hrane je više isprobavanje novih ukusa, nego zaista zamena obroka. I dalje je mleko osnovna hrana u prvih šest meseci“, ističe Snežana Jolić, nutricionista.

„Sva udruženja se slažu da je prvih šest meseci za mamino mleko. Prednosti takve ishrane su nesumnjive“, kaže Vukomanović.
Dilema je i da li uvoditi kravlje mleko u prvim mesecima života.

„Suština je da u kravljem mleku svega onoga što je potrebno detetu nema u dovoljnim količinama, a svega onoga što škodi bebi ima previše. Tu govorimo i o riziku gojaznosti i o prvim alergijama i mnogim drugim stvarima“, navodi Vukomanović.

Kada dete malo poraste i kada mame krenu u kupovinu namirnica za njih, stručnjaci poručuju: otvorite četvoro očiju! Čitajte i ono što na etiketama piše najsitnijim slovima.

„Kada prave odluku, za nih je najbitnije da ima pouzdan sastav. Da nema šećera, što kasnije stvara loše navike i navikava dete na sladak ukus i razvija tendeciju prema slatkišima. Ispratiti kašice koje imaju dodatnu formulu probiotika ili prebiotika, jer to pomaže zdravu floru“, objašnjava Jolićeva.

Znajte da dojenje štiti bebu, ali i majku. Brojne naučne studije pokazuju da se na taj način kod majke smanjuje rizik od pojave: dijabetesa tipa 2, osteoporoze, raka dojke i jajnika.

Izvor: RTS

foto: Lansinoh

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno