Dojenje
24.11.2016.

Da li je opasna prehlada kod dojilja?

Simptomi koji se često javljaju kod mama dojilja kao što su temperatura, bol u grlu, curenje nosa, glavobolja, bol u mišićima, mučnina, povraćanje, proliv, ne treba da budu znak za uzbunu ni prestanak dojenja. Vrlo je malo bolesti zbog kojih je opravdano da se dojenje obustavi privremeno ili trajno.

Šta se dešava u organizmu majke koja se ne oseća najbolje i koja oseća da joj počinje prehlada?

Kada majka počne da oseća neke od ovih simptoma ili slabost u bilo kom vidu, može se računati da je i beba već pod uticajem virusa. Majka je naime već neko vreme nosilac virusa koji tek sada “napada” a u međuvremenu je prenet i na bebu i pre nego što su se pojavili vidljivi simptomi. Važno je napomenuti da majka ne može preko mleka bebi da prenese ove viruse već se oni prenose kapljično, pa je stoga najbolje da majka nastavi da doji bebu jer joj kroz mleko ona prenosi ono što je najvažnije a to su antitela koja njeno telo stvara u borbi za ozdravljenje. Ukoliko dojenje prestane u ovom trenutku, ostavljate svoju bebu da se sama izbori sa ovim virusima bez pomoći ovih antitela koje bi dobila kroz mleko.

Da li se sme dojiti sa temperaturom i koja temperatura je znak da dojenje treba da obustavim na neko vreme?

Ne postoji nikakvo ograničenje da se sme ili ne sme dojiti iznad određene visine ali je preporučljivo da se temperatura koja je iznad 38.5 stepeni skida antipireticima kako bi se majka osećala bolje. Najčešće se koriste preparati na bazi paracetamola ili ibuprofena. U slučajevima ako lekovi ne uspevaju da spuste temperaturu poželjno je da se majka javi doktoru radi pregleda. Dojenje se ni tada ne prekida. Doktoru je potrebno naglasiti da majka doji i da ne želi da prestaje. Na doktoru je da tada prilagodi terapiju tj da prepiše lekove za koje se zna da ih mogu dojilje uzimati.

Koje lekove dojilje smeju da uzimaju?

Dozvoljeno je uzimati samo lekove za skidanje temperature u dozi za odraslu osobu a ukoliko se simptomi ne smiriju i ne osećate se dobro, najbolje je da se javite lekaru.

Šta još može da pomogne u ublažavanju tegoba?

• Odmarajte. Koliko je god moguće odmarajte uz dete jer vam je odmor preko potreban kako bi telo imalo snage da se izbori sa virusima.
• Pojačajte unos vitamina C bilo iz hrane bogate vitaminom C ili koristeći suplemente.
• Ehinacea je poznata po dobrom uticaju kada su virusi u pitanju.
• Beli luk, u sirovom obliku, kuvan ili kao suplement.. mada je najbolje uzimati sirov.
• Homeopatski lekovi se obično smatraju sigurnim uz dojenje.
• Propolis, ako niste alergični na pčelinje proizvode slobodno ga koristite, odlična je pomoć.
• Za zapušen nos koristite fiziološki rastvor. Možete se inhalirati iznad vruće vode kojoj ste dodali par kapi esencijalnog ulja od eukaliptusa ili žalfije.
• Čajevi: uglavnom se preporučuju: voćni čajevi, hibiskus, kamilica, anis, komorač, matičnjak, šipurak, kopriva, brusnica... izbegavati zeleni, mentu (nana), žalfiju (kadulja), peršun, uvin...

Ukoliko Vas boli grlo:
• Spremite sebi jak crni čaj.
• Topla limunada sa medom.
• Ispirajte grlo čajem od žalfije (kadulje) ili kamilice. Kamilicu možete i da pijete ali žalfiju ne jer smanjuje laktaciju.

Za kašalj:
• Umesto fabrički spremanih sirupa preporučuje se upotreba čaja od korena belog sleza.

Čaj od korena belog sleza:
Prikuvati i ohladiti 2dcl vode, u ohlađenu vodu sipajte jednu supenu kašiku korena i poklopite. Neka odstoji 2 sata. Procedite i u to dodajte sok od pola limuna i med prema svom ukusu (1 kašika najčešće). Ovaj čaj se pije hladan ali ne sve odjednom već u toku dana uzimajte po gutljaj dva uvek kada se setite. Narednog dana spremite novu dozu. Odlično pomaže sazrevanju kašlja i lakšem iskašljavanju, a ide uz dojenje tj ne smeta bebi preko mleka.

Da li je potrebno da majka nosi masku za lice ili da borvi u drugoj prostoriji da ne bi zarazila bebu?

Kao što je već rečeno beba je bila u kontaktu sa istim virusom i pre pojave simptoma kod vas. Potpuno je nepotrebno sada se razdvajati. Slobodno boravite sa bebom u istoj prostoriji ma u istom krevetu.

Kada "pokvarite stomak" ili se suočite sa stomačnim virusom i tada važe ista pravila, ne uzimajte lekove na svoju ruku, odmarajte, unosite vodu malo po malo kako bi se zadržavala u telu i iskoristila, ishranu prilagodite ličnim potrebama, a beba neka je uz vas i neka sisa nesmetano. Ukoliko se simptomi pogoršavaju javite se doktoru radi pregleda i eventualnog uključenja terapije koja ide uz dojenje.

Takođe, veoma je važno napomenuti da nikada ne uzimate antibiotike ili druge lekove na svoju ruku.

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje

"Moja podrška dojenju" 

foto: roditelji.me, bumradio.net

 


 

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • Aleksandra
    Aleksandra

    Svaka cast na savetima,najbolja si

    29.11.2016. 22:44

Preporučeno