Dojenje
19.09.2016.

Da li je sigurno dojiti u trudnoći?

U većini slučajeva dojenje i trudnoća mogu da idu zajedno. Pri donošenju odluke da li nastaviti dojiti, iako ste trudnica, morate voditi računa o više stvari. Ono što je na prvom mestu to je Vaše zdravlje i sama trudnoća. Majka koja je zdrava, koja se oseća dobro u smislu da je dojenje ne iscrpljuje, koja pre svega nosi urednu trudnoću, a to naravno potvrđuje ginekolog i koja ima želju da doji i dalje ona MOŽE nastaviti sa dojenjem. Do kada će dojiti zavisi od žene do žene. Ukoliko ginekolog označi iz bilo kog razloga da je trudnoća rizična tada se dojenje u trudnoći ne preporučuje.

Rizik od pobačaja?

Jedna od najčešćih briga za majku koja doji od momenta kada sazna za trudnoću je da li će dojenje izazvati pobačaj odnosno da li će zbog podoja izgubiti bebu. Uglavnom se kao najveći problem pominju kontrakcije materice do kojih dolazi pri podojima. Kontrakcije koje se javljaju pri podojima ne mogu da naškode urednoj trudnoći.

I bez podoja kontrakcije materice su nešto što predstavlja sastavni deo trudnoće. Negde oko 20 nedelje trudnoće javljaju se Braxton-Hicksove kontrakcije koje se smatraju za savim normalni sastavni deo trudnoće. Kontrakcije koje izaziva dojenje nisu ništa opasnije po trudnoću od njih. Posebna vrsta kontrakcija koja je mnogo jača su kontrakcije pri seksualnom odnosu tako da ako vam ginekolog zbog trudnoće nije savetovao uzdržavanje od odnosa onda ni dojenje nije smetnja.

Da li beba dobija dovoljno hranljivih sastojaka?

Zabrinutost ove vrste može biti pod znakom pitanja samo ako spadate u osobe koje nemaju pristup redovnoj ishrani ili ako spadate u osobe koje imaju problema sa premalom težinom. Ako imate normalnu redovnu ishranu onda ne postoji razlog da beba bude uskraćena na bilo koji način.

Dozvolite da vam telo kaže šta mu treba, kada ste gladni jedite, neka ishrana bude koliko je moguće raznovrsna, a kada ste žedni pijte. To je dovoljno.
U slučajevima kada iz zdravstvenih razloga morate koristiti dodate vitamine, minerale... unosite ih prema savetu ginekologa koji prati trudnoću.

A šta je sa detetom koje sisa?

Majčino mleko ne može da naškodi detetu koje sisa bez obzira na majčinu trudnoću. Trudnoća najčešće uzrokuje da dođe do pada količine mleka. Zbog ovog pada se dešava da dođe do prestanka dojenja. U zavisnosti od uzrasta deteta koje sisa zavisiće da li će dojenje biti dovoljno ili će biti potrebe za dodatnim mlekom, pre svega majčinim ako postoje određene zalihe, a ako ih nema onda adekvatna zamena.

Osetljive bradavice za vreme dojenja?

Pod uticajem hormonskih promena u telu majke dolazi do preosetljivosti bradavica. Ovo može biti razlog za prestanak dojenja ali ima majki kod kojih je ova osetljivost bila malo primetna pa se dojenje normalno nastavljalo.

Šta se dešava sa mlekom?

Količina mleka zna da se prilično smanji, a po sastavu vremenom dolazi do promene i mleko sve više poprima sastav kolostruma. Ne brinite svo vreme trudnoće kolostrum će se stvarati bez obzira što će ga starije dojenče izvlačiti. Proizvodnja kolostruma se završava tek nakon porođaja tako da će beba dobiti svoj deo kada se rodi.

A šta ako želite prestati sa dojenjem?

Postupajte pažljivo sa prestankom i to odradite postepeno, nikako naglo jer postoji mogućnost da se dojke upale ako naglo prestanete sa dojenjem. Dajte vremena telu da postepeno smanji količinu mleka koju stvara.

Da li je moguće dojiti celu trudnoću?
Da. 

A šta kada se dete rodi?
Jednostavno dojite oboje. To se zove tandemsko dojenje.

Autor: Tereza Kiš Miljković "Moja podrška dojenju" 

foto: unsplash.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno