Dojenje
09.05.2016.

Kako da znate da imate dovoljno mleka za bebu?

Najčešći razlog za prestanak dojenja deteta je strah da mleka nema dovoljno. Svako malo češće plakanje bebe od onoga što se očekuje, mada najčešće pogrešno, za majku koja doji predstavlja zvono za uzbunu jer nije sigurna da li ima dovoljno mleka u njenim dojkama. Još ako se svemu tom pridruže i zabrinute bake, strine, tetke, komšinice... eto „muka po dojenju“.

Muke su to stvarne jer majke ne vide koliko mleka beba posisa iz dojke, ne znaju zašto beba plače, a tek je jela, ne znaju zašto ne spava tri sata kada bi to tako „trebalo“.

Najveći problem je upravo u ovom „tako bi trebalo“. Retko kada se shvata i prihvata da je svako od nas jedinka za sebe i da nismo svi na isti kalup napravljeni. NE postoji pravilo da beba mora spavati tri sata. To je praksa koja je usvojena uvođenjem adaptiranog mleka koje je moralo da se dozira u određenim intervalima i u određenoj količini. Kod dojenja sve je drugačije, prati se prirodni ritam i detetove potrebe. Dete nekada sisa jako često, nekada sisa u većim razmacima i pravila, osim pravila da beba mora da sisa uvek kada i koliko želi, nema.

Kako onda znati da li je dete posisalo dovoljno mleka tj. da li mleka ima dovoljno ili ne?

Nije toliko teško kao što se misli. Da bi znali da li vaše dete podojima unosi dovoljno mleka, pod uslovom da samo sisa bez dodatne vode adaptiranog mleka ili bilo koje druge tečnosti, gledajte bebine pelene i to ovako:

U prvih 4-6 nedelja očekuje se da će dete koje sisa na zahtev, kada i koliko želi, i unosi dovoljno mleka podojima imati redovno mokre pelene koje podrazumevaju:

• 5-6 ili više mokrih pelena u 24 sata, kao i više manjih ili jednu veću ukakanu pelenu. Kako znati koliko je to jedna mokra pelena: 40-50ml tečnosti sipati u suvu pelenu, to je merilo za jednu pelenu.

Dete starije od 4-6 nedelja, zbog promena u sastavu mleka ali i promena u načinu sisanja menja svoj ritam pražnjenja bešike i creva pa je u tom uzrastu pravo merilo za dovoljno posisanog mleka sledeće:

• 4-5 ili više mokrih pelena u 24 sata i ukakana pelena kada dete bude imalo potrebu da je napuni. U ovom uzrastu sve do uvođenja čvrste hrane dete može da kaki više puta u jednom danu ali i jednom u više dana i da to bude sasvim kako treba.

NIKADA nemojte mekoću svojih dojki povezivati sa nedostatkom mleka. Dojke vremenom postanu mekane iako mleka ima više nego dovoljno. Uspostavi se ponuda i potražnja i telo stvara onoliko mleka koliko detetu treba, nema više onog viška sa početka dojenja kada telo nije znalo koliko mleka treba i stvaralo je mnogo više od potrebnog. 

autor: Tereza Kiš Miljković "Moja podrška dojenju" 

foto: time.com, mommyedition.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno