Dojenje
10.12.2015.

Najbolji načini za planirani prekid dojenja

Planirani prekid dojenja je onaj prekid gde mama planira da prestane sa dojenjem iako njena beba još uvek nije spremna za to. Ovakav prekid dojenja je najlakši i za mamu i za bebu.

Planirani prekid dojenja se sprovodi tako što se izbacuje po jedan dnevni podoj na svakih ne manje od tri dana. Na ovaj način se mamino telo navikava na smanjenu potrebu za proizvodnjom mleka. Ukoliko je beba mlađa od devet meseci biće potrebno izbačene podoje zameniti flašicom ili nekom drugom adekvatnom metodom u zavisnosti od uzrasta.

Kod dece koja su u dobi između devet meseci i godinu dana i ukoliko lepo piju iz šolje ili čaše i jedu drugu hranu podoj može biti zamenjen drugom hranom mada je najbolje posavetovati se sa lekarom. Za stariju decu mamino mleko je takođe izvor hranljivih sastojaka koji su mu potrebni ali dojenje više predstavlja emocionalnu vezu nego fizičku potrebu za maminim mlekom.

Kako u praksi sprovesti planirani prekid dojenja?

Ne nudite i ne odbijajte. Ovo je sigurna i efikasna metoda. Jednostavno kao što kaže: nemojte da nudite dojku ali ako dete traži nemojte mu je uskraćivati. Ona samostalno u suštini i nije prekid dojenja ako se ne udruži sa sledećom metodom.
• Promena dnevne rutine. Sva deca imaju neku svoju rutinu kada i gde sisaju. Ukoliko npr. dete traži da sisa uvek kada majka sedne u svoju fotelju gde ga doji jednostavno izbegavajte da sednete u nju neko vreme. Ukoliko npr. dete ima podoj uvek kada se probudi tu je moguća pomoc tate. Neka tata dočeka dete za dobro jutro i pripremi ga za doručak. Naravno potrebno je da detetu bude spremna hrana, još bolje ako mu se nudi omiljeno jelo. Lakše će „zaboraviti“ na jutarni podoj.
• Preduhitrite dojenje nudeći adekvatnu zamenu i/ili razonodu. Ponudite zdravu užinu, čitajte slikovnicu, novu igračku,šetajte, vozite bicikl...

Ukoliko čekate da dete zatraži dojenje biće teže odbiti ga nego preduhitriti ga pred vreme za podoj. Obratite pažnju na situacije kada naslućujete da će tražiti podoj i budite brže i snalažljivije od deteta.

• Odložite podoj. Ukoliko je moguće pokušajte da odložite podoj. Ovo je moguće samo kod neke dece. Većina njih insistira još više ako pokušate da ga izbegnete.
• Skratite dužinu podoja. Skraćivanje podoja je efikasno kod dece starije od dve godine.

Uspeh prestanka dojenja mnogo zavisi od majke, detetovog temperamenta kao i od detetovog uzrasta. Mama mora da pokuša da nađe najadekvatniji način.  Ono što u jednom trenutku ima ili nema efekta za nekoliko dana može da ode u suprotnost. Budite fleksibilna mama.

Znaci da prekid dojenja ide prebrzo

Ukoliko dete postane uznemireno, plače na svaki pokušaj da se izbegne podoj to je znak da treba usporiti sa prekidom ili da treba pronaći nov pristup odbijanju.

Neki od znakova su takode i:
• Mucanje (zamuckivanje)
• Noćna buđenja
• Povećano traženje mamine blizine u toku dana
• Pronalaženje novog objekta bez kog se ne može (ćebe, plišana igračka...)
• Nov ili pojačan strah od razdvajanja
• Ujedanje – ukoliko to nikada pre nije rađeno

Ako majka oseti da joj se grudi brzo pune mlekom i to je znak da prebrzo pokusava da prestane sa dojenjem. Potrebno je da uspori. Ukoliko se mama predomisli i poželi da nastavi sa dojenjem i to je naravno moguće. Nema razloga da se dojenje prekida na silu.

autor: Tereza Kiš Miljković "Moja podrška dojenju" 

foto: medicaldaily.com, newbornhub.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno