Bake i deke
18.11.2017.

Bake i deke uče od dece

Ako ste mislili da među onima rođenim polovinom prošlog veka i današnjih klinaca postoji nepremostivi generacijski jaz, grdno se varate. Veza među njima je čvrsta i neraskidiva, naročito ako je reč o bakama i dekama s jedne i njihovim unučićima s druge strane, a razlike i nerazumevanje, zahvaljujući iskrenoj ljubavi, padaju u drugi plan.
Uostalom, ko kaže da jedni od drugih nemaju šta da nauče... Evo, Irena (11) i Vladimir (7), i njihovi baka i deda, Steva (67) i Ranka (66), najbolji su primer za to.

Stevin sin je bio prezauzet i preumoran da bi satima pridržavao bicikl, s kojeg tek što su skinuti pomoćni točkići, kako bi Vlada naučio sam da vozi, ali je zato deka imao i vremena i volje. Pre neki mesec mu nije bilo teško da pola dana šutira loptu između dve zamišljene stative jer je Vladimir rešio da zameni svog imenjaka Stojkovića na golu reprezentacije. Tata ni za to nije imao vremena.
Prošlog proleća Steva je Irenu naučio da kalemi voće. Doduše, do sada su vežbali samo na nerodnim stablima, dogodine će mala postati prava kalemarka, a onda će, rešili su, da pređu na topljenje masti i pravljenje čvaraka.
Deka zna koliko je važno prenositi znanje.

Stevina i Rankina snaja, otkad su se deca rodila, ručak i večeru sprema u letu, između pranja sudova, domaćih zadataka, uključivanja mašine i kačenje veša, ali zato baki nije teško da svaki put zamesi malo više testa da bi deca mogla da se igraju pekara i poslastičara. Čak i kad iz rerne izađu polupečeni ili nepečeni kolačići, Ranka ih, iako strepi od lomljenja zuba i proteza, svaki put pojede, jer je ono što unučići spremaju uvek najlepše i najslađe.
Mama se bunila, ali je zato zato baka pre neku godinu Ireni dozvolila da na njenoj ganc novoj singerici šije lutkama haljine. Kad su savladale endlanje i ravan štep, zajedno su šile suknjice koje Irena i dan-danas nosi.
Baka zna koliko je važno prenositi znanje.

Još dok je Vlada bio baš mali, nije imao ni tri godine, Steva i Ranka su s divljenjem konstatovali da im je unuk stručnjak za moderne tehnologije, a onda su se dugo čudili kako Irena s lakoćom obrađuje fotke na mobilnom telefonu, kači ih na Fesbuk i Instagram, i kako oboje za jedno popodne prelaze po dva nivoa komplikovane video-igrice.
A onda su deca nedavno zaključila da nema razloga da baka ne bude „sajber baka“ i da deka ne bude „IT stručnjak“, pa su učitelji i učenici zamenili uloge.
I deca su shvatila koliko je važno prenositi znanje.

Početkom oktobra Irena i Vladimor ubedili su mamu i tatu da baki i deki za godišnjicu braka kupe po jedan pametni telefon. Izabrali su neke sa velikim ekranima, da se ne muče sa sitnim slovima, pakete sa internetom i ustupili im Irenin stari računar jer na njemu, zbog male memorije i slabe grafičke karte, više nisu mogle da se igraju zahtevne video-igrice.
Čim su ih opremili, mada su se Steva i Ranka malo bunili, krenuli su od najjednostavnijih lekcija... Od kucanja SMS poruka na tač-skrinu (touch screen), od fotografisanja i obrade fotografija, pa su prešli na Viber i Vots ap (VhatsUpp).
Iako su u posleratno doba, kada su rođeni, i fiksni telefoni bili misaona imenica, baka i deka su uz malo strpljenja, mnogo upornosti i poneku belešku, za dve nedelje naučili da koriste i mobilne telefone i računar.

Iako su im prvih dana na Viber stizale fotografije na kojima uvek nešto nedostaje, jer su nevešto kadrirane, poruke s progutanim ili umetnutim slovima, deca su verovala da će baka i deka iz dana u dan biti sve bolji i bolji. Pretrprošlog vikenda su im napravili zajednički Fejsbuk profil i Instagram nalog i oba su nakon dva dana bila puna njihovih slika, lajkova i poruka rodbine s drugog kraja zemlje i sveta koju su Steva i Ranka našli na društvenim mrežama.
Prošlog petka je Ranka decu i unuke mejlom pozvala na nedeljni ručak koji je, kako je naglasila, spremila po receptima blogerki sa neta, ali umalo da Steva sve pokvari. Zaboravio je da ode na pijacu, jer je danima „skupljao letinu“ u igrici na Fejsbuku.

– Što nam, deco, ranije ne otvoriste oči? Pa ove vaše tehnologije su čudo! Baba po ceo dan čita recepte, nalazi ideje za šivenje i dopisuje se sa kumovima iz Skoplja, a juče im je čak slala slike onog filadendrona što su nam poklonili pre 15 godina – kazao je Steva.
Pohvalio se kako on internet koristi samo za korisne stvari i kako iz dana u dan nalazi ponešto što će im olakšati život.
– Rezervisao sam nam smeštaj u banji za maj, a išao sam u „Dunav osiguranje“ i da nam uplatim „Riziko osiguranje“. To sam našao na internetu i oduševio se. Nisam ni znao da tako nešto postoji. Sad Ranka i ja možemo na miru da čekamo starost – izjavio je s ponosom Steva.

– A uuuu! Oni su gori od nas. Ne skidaju se s kompa i telefona. I čuj ti dedu... on bi na miru da čeka starost. Kao da nemaju tolike godine – iščuđavala se Irena.

Deka i Vlada su iskoristili gužvu da sednu za komp i započnu igricu, baka je izvadila telefon da ih slika i da okači fotografiju na Fejs, mama je prala sudove, a tata je kroz smeh zadovoljno promrsio sebi u bradu:
– Upropastiše mi deca roditelje, al' barem neću morati da brinem kad dođu u pozne godine.

Foto: aplaceformom.com, newyorkspeechandhearing.com, huffingtonpost.com, digitaltrends.com, dunfermlinepress.com, trugearing,com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Apr
2018
Bake i deke
24.
Oct
2017
Bake i deke