Roditeljstvo
29.12.2020.

Ova 2020. nije bila lepa, zato je zaslužila da je baš lepo ispratimo

Ne znamo koliko godina imate ni kakvo vam je životno iskustvo, ali izvesno je da ovakav doček nove godine kakav nam predstoji sigurno ne pamte ni najstariji među nama. Nikada do sada nam lekari, ali i predstavnici vlasti, nisu poručivali da praznik, koji se obično proslavlja u velikom i veselom društvu, provedemo u svom domu, samo sa najužom porodicom. Treba ih slušati jer će, ako sačuvamo zdravlje i sačuvamo živote, biti mnogo povoda za slavlja, mnogo veselih i velikih dočeka. A kako će većina nas 31. decembra praviti ispraćaj 2020. i kako će nam doček 2021. biti u drugom planu, evo kako da taj dan učinimo posebnim za decu.

Za početak, potrudite se da od danas pa do Božića vaša kuća miriše na praznike. Pecite kolačiće sa cimetom, zapalite aromatične sveće, kuvajte čajeve, držite koru od narandže na radijatoru ili peći.

Ove godine odustanite od savršeno okićene kućne jelke, one na kojoj je sve pod konac, one dekorisane za Instagram i ostale društvene mreže. Neka je okite deca, nek bude nesavršena kao godina koju upravo ispraćamo, jer nas je ova 2020. naučila da ništa ne treba lažirati, da ne treba lagati ni sebe ni druge.

Pod jelku stavite cedulje sa porukama svih članova porodice. Nek svako od vas napiše sve dobre stvari po kojima će pamtiti 2020, a ako su deca mala, pišite umesto njih. Ispišite i sve lepe želje za narednu godinu, a kad sve ovo budete zajedno čitali, setite se i dragih ljudi koje ste izgubili zbog korone.

Koliko god vama teško padalo to što morate da se odreknete tradicionalnog druženja sa rođacima, prijateljima, kumovima ili komšijama, računajte da je deci još teže, jer se vaši strahovi, strepnje, nervoza i tuga prelivaju na njih. Zato im objasnite, u skladu sa uzrastom, zašto je važno da ne pozivate goste i da ne odlazite u goste.

Trudite se da se i zbog njih i zbog sebe ovih nekoliko dana ne nervirate zbog stvari i okolnosti na koje ne možete da utičete. Koronu ne možete da zaustavite, ne možete da naterate ostatak sveta da se ponaša odgovorno, ali zato možete da čuvate sebe i svoju porodicu. Ako je ikada bio trenutak da napravite svoj mikro-svet, onda je to ovaj, i zato vam savetujemo da se što više opustite i uživate dok traju praznici.

Stavite na stranu sve probleme, posebno one porodične. Ako ih niste rešili do sada, nek sačekaju narednu godinu. Ako ni zbog čega drugog, potrudite se makar zbog dece da novogodišnji praznici prođu bez tenzije, rasprava, povišenih tonova i svađa. Možda vam 2021. neće doneti ništa novo, možda neće kao gumica obrisati sve probleme, treba verovati da će biti bolja.

Ukoliko je moguće, angažujte decu da vam pomognu oko nabavke i spremanja svečane trpeze. Ne mora da bude ni obilna ni raskošna, dovoljno je da se na njoj nađe nešto po ukusu svakog člana porodice. Prva opcija je da svako dobije jedno omiljeno jelo, a druga opcija je da svako od vas izabere nešto što do sada nikada nije probao. I oni najmlađi mogu da budu od koristi, samo im ukažite poverenje, neće vas izneveriti i biće veoma ponosni na sebe.

A kada smo već kod kuvanja, ne treba da vas podsećamo da se najlepši i najopušteniji razgovori vode u kuhinji... Ćaskajte s decom, a možete i da pozovete baku, tetku, kumu ili neku drugu sjajnu domaćicu čije specijalitete svi volite. A ako se odlučite za video-poziv, možete i da uporedite šta ste spremili, da razmenite neku caku za aranžiranje jela ili stola.

Ispecite neke čajne keksiće ili kolačiće, jednu ili više sorti, da imate za komšijsko druženje pred ponoć, posle ponoći, ujutro 1. januara. Ako živite u kući, neće vam biti teško da držite distancu kad se okupite na sred ulice ili u nečijem dvorištu, a ako živite u zgradi, razmenite lepe želje i keksiće na hodniku ili ispred zgrade. Nek ovo bude vaša nova tradicija.

A kada smo već kod života u zajednici, podstaknite decu da ukrase zgradu svojim crtežima, kupovnim ukrasima ili onim koje su napravili od papira ili kokica, da okite jelku ispred zgrade...

Isplanirajte šta ćete nositi u novogodišnjoj noći. Nek deca biraju, vi se samo uskladite s njima. Nemojte da vas čudi ako izaberu pidžame, ali ne treba da se iznenadite ukoliko se odluče za najsvečanije komade koje imaju u ormarima, makar im bili i tesni.

Ukoliko se pod vašom jelkom nađu pokloni koje su decu spremili bake i deke, tetke, stričevi, ujaci, kumovi i prijatelji, obavezno snimite njihovo otvaranje. Biće im drago da makar na ovaj način vide koliko su radosti izazvali svojim darovima.

Između filmova koje tradicionalno porodično gledate iz godine u godinu umetnite stare snimke vaših klinaca. Krenite odakle hoćete, od vrtićkih, morskih ili novogodišnjih, svejedno je, važno je samo da se podsetite kako su bili mali i slatki, a sada su samo slatki.

I najvažnije od svega... Setite se svega dobrog što imate i budite zahvalni na tome. I na zdravlju, čak i ako nije savršeno, i na porodici, čak i ako vas često frustrira, jer od nje zaista nema ničeg važnijeg, i na krovu nad glavom, ma koliki i ma kakav bio. Budite zahvalni što imate priliku da se nadate da će naredna godina biti bolja, što imate snage da se borite za svoje snove, ideale, za budućnost svoje dece, za neki srećniji život.
Malo li je?!
Foto: pixabay, pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno