Roditeljstvo
14.12.2019.

U porodilište se ne ide sa namazanim noktima. Skidajte lak!

Teror lepote ne jenjava! Naprotiv! Samo se širi i to takvom brzinom i progresijom da će njime biti obuhvaćeni apsolutno svi, od beba do baba. Pod uticajem medija, a prvenstveno društvenih mreža, s kojih nam se smeše prelepe, sveže, odmorne tek porođene žene ravnih stomaka i jedrih grudi, sve je više trudnica koje dane pred porođaj provode u salonima za negu lepote, kod frizera, pedikira i manikira.


Iako trudnicama nije zabranjeno farbanje kose i lakiranje i nadograđivanje noktiju, ginekolozi savetuju poseban oprez pri upotrebi hemikalija. Na laku ne treba štedeti, već kupovati provereno dobre marke, koristiti sredstva za skidanje laka bez acetona i izbegavati nadogradnje jer uz njih idu turpijanje i prašina.
Manikir i pedikir uvek treba raditi u proverenim salonima koji sterilišu pribor za rad jer trudnici, izvesno je, nije potrebna nikakva infekcija, makar se radilo i o zanoktici.


A kada je reč o porođaju, ukoliko vam vaš ginekolog nije na to skrenuo pažnju, kad krenu kontrakcije, skinite lak, a izlivene nokte i gel lak uklonite čim uđete u deveti mesec. Čak i najidealnija trudnoća može da se završi carskim rezom koji se, kao i druge hirurške intervencije, obavlja u anesteziji koja nosi određene rizike. Isto važi i ako imate zakazan carski rez ili porođaj uz epiduralnu analgeziju.


U slučaju da tokom zahvata dođe do komplikacija, na noktima će se, po boji, prvo videti da nešto nije u redu. U slučaju pada nivoa kiseonika, problema u radu srca i drugih vitalnih organa, boja noktiju se menja, a to može da se vidi samo ako nisu nalakirani.
Uostalom, vama u trudnoći, a naročito pred porođaj, nisu potrebni ni lakovi, ni ekstenzije u kosi, ni veštačke trepavice. Sada ste lepše nego ikad jer zračite ljubavlju prema bebi koju čekate.
Foto: gigaom.com, pregnancyskinexpert.com, pregistry.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi