Roditeljstvo
17.12.2021.

Zbog čega su tetke tako poseban i nezamenljiv deo detinjstva?

Saučesnici u malim nestašlucima, spremne da stanu na detetovu stranu kada se mame i tate ljute, daju najbolje savete, najpažljivije slušaju probleme, savetuju o prvim simpatijama, uvek u džep ćušnu dodatni džeparac, pregovaraju sa roditeljima za duži ostanak u gradu i prvo samostalno letovanje i uvek su tu kada treba. Da, to su tetke. Evo zbog čega su one toliko posebne za decu. 

Deca u tetkama vide super zanimljivog odraslog prijatelja 
Pored doze ozbiljnosti koju tetka ima kao odrasla osoba, deca je ipak doživljavaju kao zanimljivog starijeg drugara posebno ako ima interesantan posao, ako voli da se izmotava i šali na način na koji to roditelji ne čine. Tetka  je dovoljno iskusna da uskoči kad treba dati dobar savet, ali je istovremeno dovoljno kul da joj se dete otvoreno poveri onako kako ne može mami ili tati. 

Tetka je tu kao "zamenski" roditelj kada zatreba 
Pored baka i deka, tetke najčešće uskaču kao dadilje kada roditelji nisu tu. Iako klinci sa njom imaju drugarski odnos, tetka zna da se postavi i kao roditelj kada zateba malo reda, discipline, poslušnosti. 

Tetka je deci uzor 
Ako je tetka baš kul, deca će rado oponašati njen stil odevanja, pokazivaće interesovanje za njen muzički ukus, čitaće knjige koje im ona preporučuje...Zato tetke i imaju status modne ikone i vodiča kroz kulturni život dece.

Deca se tetkama lakše poveravaju nego roditeljima
Od mame i tate deca često očekuju kritiku, nerazumevanje ili čak kaznu na neko nedozvoljeno ponašanje, dok je sa tetkama stvar drugačija. One uvek nekako "progledaju kroz prste", ako treba, ponešto i sakriju od roditelja, hladne glave rešavaju probleme jer mogu da postave distancu koju roditelj ne može da ima.

Čak i kada dobiju svoju decu, odnos tetke i njenog mezimčeta nikada se ne menja. A ukoliko tetka već ima decu, odnos sa nećacima doživljava kao dar, kao šansu da proživi sve ono što je propustila u odrastanju svoje dece jer je bila preopterećena ili neiskusna.

I zato poslušajte Duška Radovića koji je govorio: "Majke, rađajte deci sestre, jer one jednog dana postaju tetke, a tetke su najlepši, nezamenjivi dar svakom detinjstvu".
foto:xavier-mouton-photographie-unsplash, andriyko-podilnyk-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi