Roditeljstvo
27.11.2019.

Ovo je pet najčešćih mitova o dojenju. Važno je da znate istinu

Od kad je sveta i veka, a posebno danas u vreme ekspanzije društvenih mreža i raznih opskurnih foruma i sajtova, trudnice i mame žive pod rafalnom paljbom saveta mudrih starih žena i „vrhunskih stručnjaka“. Istini za volju, promakne tu i tamo ponešto tačno i korisno, ali se to lako gubi u moru mitova i zabluda. Da se ne biste previše mučile da razdvajate istinu od neistine, izdvojili smo za vas pet čestih mitova o kojima ćemo, između ostalog, pričati na decembarskoj radionici za podršku dojenju.


MIT:
Dojenje je lako
ISTINA: Dojenje može da bude lako ako mama u prvim satima, danima i nedeljama dobije adekvatnu podršku. Bebe se rađaju refleksom za sisanje i instinktivno traže dojku, ali ne znaju „da se nameste“ i da pravilno uhvate bradavicu i deo areole, pa će im biti potrebna pomoć. Kad se mama i beba „uhodaju“, dojenje postaje divno iskustvo.

MIT: Dojenje mora da boli
ISTINA: Mnoge majke osećaju nelagodnost prvih nekoliko dana dok bebe još uče da sisaju, ali to nije klasičan bol. Osim toga, ovaj problem može relativno lako da se reši i prevaziđe. Mama treba da neguje bradavice, da ih ostavlja da se suše na vazduhu i da vodi računa da beba pravilno sisa kako se ne bi stvorile ragade.


MIT:
Mnoge majke nemaju mleko
ISTINA: Skoro sve majke proizvode dovoljnu količinu mleka. Laktacija je uslovljena učestalošću dojenja, odnosno „zakonom ponude i potražnje. Što beba više sisa, mleko se sve više stvara, ali je za to važno i da se mama pravilno hrani i da unosi dovoljne količine tečnosti. Prvog dana, dok su bebine potrebe male, kao i njen želudac, mama će imati tek nekoliko kapi mleka, a količina će se povećavati kako raste bebin apetit.

MIT: Ne trebalo da dojite ako ste bolesne
ISTINA: U većini slučajeva mama može da nastavi da doji i kada je bolesna. U mnogim slučajevima, zahvaljujući imunitetu koji se bori za ozdravljenje organizma, mleko će sadržati antitela koja će se preneti na bebu i izgraditi njegove imunitet. Za mamu je važno da se dovoljno odmara, spava, da se pravilno hrani i hidrira.


MIT:
Ako uzimate lekove, zaboravite na dojenje
ISTINA: Za većinu stanja i oboljenja lekari propisuju terapiju koja nije kontraindikovana sa dojenjem. Važno je samo da kažete lekaru da dojite i da ne kupujete i ne uzimate nikakve lekove i pomoćna lekovita sredstva na svoju ruku.

Nova, 35. radionica za podršku dojenju biće održana u SC „Šumice“ (Ustanička 125), od 10 do 13 sati, a vodiće je Milena Popević, sertifikovana savetnica za dojenje. Ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mesta prijavljivanje obavezno. Jednostavno je... Samo kliknite OVDE i registrujte se za učešće na 35. radionici za podršku dojenju.
Foto: mumazine.com, romper.com, hereisbaby.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi