Roditeljstvo
19.11.2019.

Olakšajte deci selidbu i ublažite im stres zbog promene okruženja

Deca selidbu ne doživljavaju samo kao promenu stana i dela grada, već i kao gubitak drugara, prilagođavanje novom vrtiću ili školi. Ovakve promene teško padaju i odraslima, a deci još teže jer imaju utisak kao da se čitav njihov svet promenio.

Deci je, posebno u mlađem uzrastu, teško da razumeju i prihvate selibdu, najviše zbog toga što je reč o nečemu nametnutom, o čemu ne odlučuju, pa moraju da se prilagode novim životnim okolnostima. Do treće godine deca su najviše usmerena na roditelje pa selidbu i promenu okruženja uglavnom prihvataju bez većih problema. Međutim, u predškolskom i naročito adolescentskom periodu, ovakve promene često su mnogo dramatičnije.

U uobičajene reakcije spadaju:

  • Buntovničko ponašanje i negativistički stav u komunikaciji
  • Tugovanje i plakanje
  • Poremećaji sna i apetita
  • Ljutnja i teranje inata roditeljima

Idealno bi bilo da dete ne prisustvuje roditeljskim raspravama u vezi sa selidbom, ali ga svakako treba uključiti u pakovanje i spremanje stvari. Bilo bi dobro da im se pokazuju fotografije novog stana, da im se priča o svim dobrim stranama preseljenja i da im se dozvoli da "odlučuju" o uređenju svoje sobe.

Takođe, negovanje osećaja zajedništva u vreme selidbe veoma je važno da bi dete shvatilo da je dom tamo gde su njegovi roditelji, braća i sestre, nezavisno od adrese na kojoj stanuje. Bitno je i da njegove brige shvatite ozbiljno jer čak i mala deca mogu da budu pod stresom i u strahu zbog novih okolnosti koje ih očekuju.

Stvari tokom selidbe se vrlo lako zagube pa se neke od njih pronalaze danima i nedeljama nakon useljenja, zbog čega je važno da se detetove omiljene igračke, bojice, knjige i druge sitnice izdvoje u jedan ranac koji će vam uvek biti pri ruci kako ne biste po kutijama pred spavanje tražili omiljenog medu. Pomoći će i da kutije sa dečjom garderobom i stvarima obeležite posebno za slučaj da vam nešto u međuvremenu zatreba, a važno je i da se u periodu preseljenja sačuva makar deo rutine, kao što su vreme za kupanje, priča za laku noć i odlazak u krevet.
foto: dreamstime_m_217078613-Evgenyatamankenko, 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi