Roditeljstvo
15.11.2019.

Deci ljubav možete da iskažete na milion načina, ovo su neki od njih

Mnoge stvari koje odrasli rade svakodnevno za decu su gestovi velike ljubavi i pažnje koji će im ulepšati dan i postati vredne uspomene. Pokazujte im na milion načina koliko ih volite i koliko su posebni, to će im mnogo značiti kad porastu.  

Hvalite njihova „umetnička dela“ 
Ponesite ponekada narukvicu koju vam je dete napravilo od makarona, makar do obližnje prodavnice, ili uramite neki njegov njegov crtež. Tako ćete mu pokazati da cenite njegov rad i napor da nešto napravi za vas. 

Smislite porodični slogan 
„Zajedno možemo sve!“, „ Mi smo nepobedivi!“... Kada se dete oseća obeshrabreno, kada je loše volje, izgovorite rečenicu kojom se međusobno bodrite, mnogo će mu značiti. 

Šetajte "jedan na jedan"
Ukoliko imate dvoje ili više dece, nađite način da određeno vreme posvetite samo jednom od njih. Prošetajte, razgovarajte, zabavljajte se uvek "jedan na jedan", ali gledajte da svako od dece dobije približno isto vreme s vama. 

Ostavljajte mu poruke iznenađenja 
Ukoliko je vaše dete zna da čita, s vremena na vreme mu u rancu, svesci ili torbici za užinu ostavite papirić sa lepom porukom i kojom kockicom čokolade. Dovoljno da mu ulepšate dan. 

Učestvujte u igri sa njima
Ponudite se sami da „nahranite“ i presvučete lutku, istovarite gomilu slagalica iz kamiončića ili da postavite krov na zamak od kockica. Deca će to posebno ceniti. 

Podelite oduševljenje malim stvarim
Iskreno se radujte svakoj maloj stvari kojoj se raduje i ono. Odlasku u zabavni park, na izlet ili čak kada pronađe zanimljiv kamenčić u parku.

Osmislite male porodične tradicije 
Negujte prodične navike koje će vas zbližiti još više. Vikend šetnja u omiljenom parku, jedan dan nedeljno za film i kokice, vožnju biciklom ili društvene igre vikendom popodne. 

Smislite vaš način pozdravljanja
Smislite način na koji ćete se pozdravljati kada odete po dete u vrtić ili u školu.
foto: serpadres, guiainfantil, buenavibra

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi