Roditeljstvo
14.11.2019.

Treba li bakama i dekama prepustiti da vaspitavaju unuke

Kritičari savremenog načina života često negoduju zbog navika i običaja koje smo preuzeli od razvijenog i bogatog sveta. Ne dopada im se što se komšije sve ređe druže, što smo počeli da zaključavamo vrata stanova, što se radi sve više i živi sve brže, što se zimnica i kolači kupuju umesto da ih mama sprema, što se deca vode u igraonice i kreativne radionice, umesto da ih vaspitavaju bake i deke...


Sve, sve, ali ovo poslednje kod nas i dalje opstaje jer je mnogo domova u kojima žive tri generacije, a još više baka i deka koji pomažu oko unučića jer su roditelji prezauzeti. A tamo gde se generacije spajaju i gde se stavovi mladih roditelja i njihovih roditelja o vaspitanju sudaraju, ume i da „zavarniči“. Većina današnjih baka i deka, u vreme kada su podizali svoju decu, insistirala je na redu, pravilima i disciplini, a danas svesno krše svoja stara pravila, što se mamama i tatama uglavnom ne dopada.


10 najvećih „grehova“ današnjih baka i deka

  • 1. Misle da bolje od vas znaju šta je dobro za vaše dete.
  • 2. Ignorišu vaše jasne instrukcije u vezi sa detetovim obavezama i dozvoljavaju mu da se zabavlja bez ograničenja.
  • 3. Daju im slatkiše kad im vreme nije.
  • 4. Dozvoljavaju im da biraju kada će i šta će da jedu.
  • 4. Dozvoljavaju im da provode sate ispred računara i TV-a ili sa telefonom u rukama.
  • 5. Tolerišu loše ponašanje.
  • 6. Brane ih od vas.
  • 7. Brane ih od druge dece, čak i kad su kriva.
  • 8. Ne govore „moraš“ i „ne smeš“.
  • 9. Ispunjavaju im sve želje, kupuju im igračke koje vi smatrate lošim ili preskupe stvari.
  • 10. Neskriveno ruše vaš autoritet.


Ovakvo ponašanje karakteristično je i za bake i deke koji žive sa unucima ili ih čuvaju nekoliko sati tokom dana, ali i za bake i deke koji unuke viđaju retko, a nesporazumi su češći ukoliko je kontakt intenzivniji.
– Dokle god vam ne ruše autoritet i dokle god svojim potezima ne stvaraju haos u detetovoj glavi, bakama i dekama treba tolerisati ovakve ispade, naročito ako zavisite od njih. Potpuno je nedopustivo, a to se danas često dešava, da se prema njima ponašate kao prema plaćenim dadiljama koje su tu da sprovode vaš plan i program vaspitanja – savetuju dečji psiholozi.


Međutim, ako bake i deke pred detetom osporavaju mamine i tatine reči, nipodaštavaju njihove zahteve, ignorišu jasne instrukcije i uputstva, onda im treba staviti do znanja da takvo ponašanje nije prihvatljivo. Najbolje bi bilo da taj razgovor mama obavi sa svojim roditeljima, a tata sa svojim, jer u suprotnom poruka može pogrešno da se shvati, a možete i svi da sednete zajedno.
– Recite da ste im zahvalni za sve što čine za vas, ali naglasite da očekujete da poštuju vaš model vaspitanja i vaša pravila, jer je to jedino dobro za dete – savetuju dečji psiholozi i naglašavaju da samo tako problemi neće eskalirati.
Foto: thirdage.com, stannahstairlifts.co.uk, theclassichg.com, huffingtonpost.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi