Roditeljstvo
28.10.2019.

Učite decu pravim vrednostima kako bi izrasla u dobre ljude

Iako su se vremena promenila, pa su danas neke druge „vrednosti“ i „kvaliteti“ isplivali u prvi plan, želimo da verujemo da većina roditelja želi da im deca izrastu u dobre, poštene, iskrene, požrtvovane i ispravne ljude. Nadamo se, iako se to sudeći po svemu što nas okružuje, da niko ne govori detetu „gledaj svoja posla“, „misli samo na sebe“, „baš te briga za druge“, „ako je neko nemoćan i bolestan, skloni se od njega“, „ne pomaži nikome ako nemaš korist“...
Možda danas nije isplativo biti dobar, ali ako vam je stalo do toga kakav ćete svet ostaviti svojoj deci, onda im usadite prave vrednosti i naučite ih empatiji.


Dete će najlakše naučiti kako da se prema drugima ophodi s pažnjom i poštovanjem ako se prema njemu postupa sa pažnjom i poštovanjem. Potrudite se da razgovori koje pred njim vodite s drugima, kao i razgovori koje vodite s njim, budu smisleni i puni razumevanja.
Takođe, važno je da detetu budete uzor. Ako vi prema svojim roditeljima, prijateljima, komšijama ili kolegama pokazujete netrpeljivost, ako o njima govorite ružno, ne marite za njihove probleme i ne pokušavate da pomognete kad god možete, detetu ćete poslati pogrešnu poruku.


Učite ih da rade ispravne stvari čak i kada je lakše da krenu prečicom, da se posluže podvalom, da izbegnu obaveze... Naučite ih da treba da budu pravedni i pravdoljubivi čak i kada im to ne ide u prilog, da pomažu drugima i kada im to pričinjava napor, da štite slabije, da saosećaju sa bolesnima i svima koji imaju problema samo zato što se razlikuju od drugih. Objasnite im da je važnije biti ispravan nego prihvaćen, da je važnije biti pošten nego popularan i da nikada drugima ne rade ono što ne bi voleli da drugi rade njima.


Razgovarajte o svim dobrim delima, postupcima i dešavanjima, bila ona iz vašeg neposrednog okruženja ili iz dalekog belog sveta, kritikujte loša zbivanja i loše primere. To ne znači da treba da im puštate rijaliti programe da biste rekli „E, ovo ne valja“, već da im ukažete na smeće na ulici, grafite na zidovima, lupanje vratima od lifta... Pohvalite pred njim komšiju koji brine o cveću ispred zgrade, baku koja hrani golubove u parku, ljubazne ljude koji vam u pošti i banci nude da idete preko reda.

Samo tako će vaše dete naučiti kako odraste u dobrog čoveka. Dotle će, nadajmo se, vrline i ono najbolje u ljudima ponovo biti na ceni.
Foto: montgomeryadvertiser.com, mommyish.com, family.org.sg

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi