Roditeljstvo
07.10.2019.

Pomozite detetu da što lakše preboli smrt kućnog ljubimca

Za većinu dece kućni ljubimci su više od životinja, oni su članovi porodice i njihovi najbolji prijatelji. Nažalost, kuce, mace, ribice, kornjačice, hrčci i ptičice, kao i sva ostala živa bića, umiru zbog bolesti, starosti ili usled nerećnih okolnosti. Kada do toga dođe, pati čitava porodica, ali roditelji u tim situacijama svoju tugu moraju da stave na drugo mesto i da pomognu deci da što lakše prebole gubitak.


Budući da je smrt ljubimca često prvi susret deteta gubitkom voljene osobe, trebe biti veoma taktičan i obazriv, jer od toga može da zavisi kako će se dete tokom života nositi s tim. Jedan od najtežih zadataka jeste saopštavanje loših vesti detetu i zato taj razgovor treba prilagoditi njegovom uzrastu, zrelosti i osetljivosti. Važno je da dete to čuje od vas, a ne od nekog drugog.


Ako je ljubimac bio star ili bolestan, dete možda može i da se pripremi za njegovu smrt. Međutim, ukoliko je do smrti došlo iznenada, smireno objasnite šta se dogodilo. Budite kratki i jasni i držite se istine. Ne postoji nijedan razlog da kažete da vam je pas pobegao, a papagaj odleteo. To mu neće ublažiti tugu, a ako jednom sazna istinu, biće veoma ljuto na vas što ste ga lagali. Razumite ako plače danima i ako ne želi da priča o tome. Dajte mu vremena.


Ne skrivajte svoju tugu, a detetu dajte onoliko vremena da otpati koliko mu je potrebno. Razgovarajte o tome kako se osećate, o tome šta ste voleli kod vašeg ljubimca i šta će vam svima najviše nedostajati, a onda zajedno krenite dalje. Kad dođe vreme, razmislite o tome da nabavite novog kućnog ljubimca koji ne treba da bude zamena za izgubljenog, već novi član porodice kojeg ćete iskreno voleti kao i prethodnog.
Foto: petplace.com, goldoradoanimalhospital.com, sesamestreetincommunities.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi