Roditeljstvo
05.10.2019.

Od juče su još 232 buduće majke spremne da doje svoje bebe

Nacionalna nedelja dojenja tokom protekle nedelje obeležena je širom Srbije i u većini beogradskih opština, a njena kruna bio je Šesti Avent festival dojenja koji je u organizaciji „Dečjeg sajta“ juče održan Sportskom centru „Šumice“. I dosadašnje manifestacije su bile sjajno posećene, ali je ova sa 232 učesnice nadmašila sve dosadašnje rekorde.


Festival je otvorila Aleksandra Bogdanović, direktorka „Dečjeg sajta“ i osnivač Festivala dojenja.
– Nakon pet festivala i 33 radionice za podršku dojenju možemo da se pohvalimo da smo do sada obučili više od 2.500 trudnica. Drago nam je da ste s nama i da ćete odavde izaći ohrabrene, samouverene i sa osmehom.
Sa nama je i ovog puta bila Vesna Otc, direktorka kompanije MCG koja je zastupnik „Philips Aventa“ i generelni sponzor svih dosadašnjih festivala dojenja.


Gošće je pozdravila i Jovana Milovanović, brend menadžer kompanije „Rosa“, zlatnog sponzora Šestog Avent festivala dojenja.
– „Rosa“ je uvek tu da podrži ono što je zaista važno, a to je zdravlje mama, beba i cele porodice. Za 10 godina smo otvorili tri banke humanog mleka, „Rosa“ škole roditeljstva u 20 gradova, a trenutno smo angažovani na platformi podrške dojenju i pokretu „Beba bira gde“ kojima pružamo pomoć majkama u porodilištima i van njih.


Uprkos štrajku taksista i saobraćajnom kolapsu, učesnice Festivala su uspele da stignu na vreme. I ne samo to... Došle su nam nasmejane i lepo raspoložene.


Dočekali su ih predstavnici sponzora i brojni izlagači, pa su hodnici i hol Sportskog centra „Šumice“ na momente bili tesni.


Trudnice i mlade mame imale su priliku da čuju korisne savete o dojenju, da pitaju sve što ih zanima u vezi sa ovom temom i ohrabre se da doje kad god i gde god to požele.


Milena Popević, sertifikovana savetnica za dojenje, naučila je kroz tri polučasovna izlaganja buduće mame kako da uspostave laktaciju, kako da doje i kako da prevaziđu sve probleme.


Iako se Milena trudila da odgovori na baš svako pitanje, bilo je i specifičnih problema i dilema koje su se rešavale razgovorom u četiri oka.


Dr Milan Stojanović iz Švajcarske banke matičnih ćelija objasnio je svim budućim mamama zašto je dobro sačuvati matične ćelije iz pupčanika i predočio im koje bolesti mogu da se leče na ovaj način.


Marija Krivačić iz kompanije "Alpen Pharma" govorila je o prednostima homeopatskih lekova iz bogate palete "Mama Natura" kada je reč o ublažavanju kolika i bolnog nicanja prvih zubića.


Naši prijatelji iz kompanije "Dunav osiguranje" predstavili su program stipendijskog osiguranja "Naše dete" i podstakli mnoge mame da razmisle o ovom vidu štednje za budućnost svoje dece.


Danijela Kuljanin iz telefonskog savetovališta "Halo beba", pokrovitelja Festivala dojenja, koje mamama i tatama stoji na raspolaganju 24 sata dnevno 365 dana u godini, demonstrirala je upotrebu pumpica za dojenje, a govorila je i o ručnom izmlazanju.


Dodatne informacije o pumpicama za izmlazanje buduće mame su mogle da dobiju na štandu kompanije MCG koja je za nagradni kviz obezbedila pet vrednih poklona.


Kao što se i očekivalo, najdinamičnije je bilo na zdravstvenom panelu. Dr Larisa Mitrić, psihijatar, i dr Tanja Bjelić, stomatolog, obe iz DZ "Voždovac", dr Svetlana Janković, ginekolog-akušer GAK "Narodni front", i Marija Prčić, nutricionista-dijetetičar, odagnale su mnoge strahove budućih majki. Mislimo da nakon ovog panela nije ostala nijedna dilema.


A kada smo već kod zdravlja, patronažne sestre Doma zdravlja "Voždovac", pokrovitelja svih dosadašnjih festivala, kažu da nijedna trudnica nije imala povišen pritisak. Vrednosti šećera u krvi bili su granične u nekoliko slučajeva, ali za to su "krivi" naši prijatelji iz "Rose" koji su nam obezbedili ogromnu količinu slanih i slatkih domaćih kiflica. Bile su preukusne, ko bi im odoleo.


Pauze smo koristili da protegnemo noge, jer nikome nije lako da sedi tako dugo, a naročito trudnicama, ali i za obilazak štandova "Bayera", "Tosame", "Coki-Lokija", "Dental Vorteksa"...


Kad protezanje nogu ne pomogne, tu je instruktorka Nataša iz centra „Volim jogu – joga za trudnice i mame“. Ovih nekoliko vežbica bilo je i više nego dovoljno da se razbudimo i orno sačekamo kraj festivala.

Da će trudnicama i mamama biti teško da dugo sede, znali smo unapred, ali nismo mogli ni da sanjamo da će nam bebe biti tako mirne i dobre. Ma, prosto savršene.


Jedva da smo ih čuli. Kad im se spavalo, spavale su. Kad im se jelo, sisale su. Kad im je bilo do zabave, našao se neko da ih zabavi.


Neke su nas počastile svojim najslađim krezubim osmesima, a neke su bile raspoložene da nam pokažu kako sede i puze.


Ovog dasu nije razbudio ni najgromoglasniji aplauz. Otvorio je jedno oko, nasmešio se i nastavio da spava. A kako i ne bi. Zdrava, lepa, srećna i dojena beba.


Bebaći su bili dobri od početka do kraja, od registracije do podele poklona. Čak se nisu bunili ni kad su morali da sačekaju da nađemo pelenu na kojoj smo uz poruku "Beba bira gde" izvezli njihovo ime.


Sa poklonima smo i završili Šesti Avent festival dojenja, ali samo za ovu godinu. Mi se već spremamo za proleće i naredno druženje sa nekim budućim trudnicama, novim mladim mamama i novim bebama.

Ako želite da pogledate još neke fotografije, potražite ih OVDE.
Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • Alex
    Alex

    Zaista divno organizovan dogadjaj. Jako poucan u raznovrsan. Sve pohvale za Milenu Popevic! Drago mi je da sam prisustvovala.

    09.10.2019. 16:28

Preporučeno