Roditeljstvo
07.09.2019.

Mame, potrudite se da vaše mleko ne završi u sapunu i kremi

Da jedna poznata mama nije u zamrzivaču našla velike količine svog mleka i iskazala žaljenje što propada nešto zbog čega se msecima mučila, ne bismo sve svi mi krajem avgusta bavili ovom temom. Javnost je posebno zaintrigirala njena ideja da od svog mleka počne da pravi kreme i sapune.


Ne znamo koliko je njeno mleko stajalo u zamrzivaču, ni da li je pokvareno, niti znamo kako bi se od njega pravili kozmetički proizvodi, ali smo se zato upoznali sa savetima stručnjaka „Mejo klinike“ koji su obavili brojna istraživanja na ovu temu.
Oni smatraju da majčino mleko uvek treba čuvati u plastičnim čašicama ili vrećicama specijlno napravljenim za ovu namenu i da na svakoj obavezno treba napisati datum izmlazanja.


Što mleko duže stoji, bilo u frižideru, bilo u zamrzivaču, ono gubi više vitamina C


U svakoj čašici ili vrećici treba da se nađe optimalna količina mleka za jedan obrok, ali je važno da ih ne prepunite jer se majčino mleko prilikom smrzavanja širi. Ako ste mleko sipali u sterilne ili besprekorno čiste čašice, držite ih u zadnjem delu frižidera ili zamrzivača, jer je tamo temperatura najniža, a vrećice s mlekom pre zamrzavanja obavezno poređajte u plastičnu kutiju po datumima kako biste uvek koristili najstariju dozu.
Ukoliko čašicu ili bočicu punite iz nekoliko puta, nakon više izmlazanja, novu količinu dobro ohladite u frižideru pre nego što je dodate smrznutom mleku.


Dužina čuvanja mleka zavisi od načina skladištenja.

  • Na sobnoj temperaturi – do šest sati, a najoptimalnije je do četiri sata, naročito ako je toplo.
  • U frižideru – do pet dana i to u zadnjem delu frižidera, a najoptimalnije je do tri dana.
  • U zamrzivaču – do 12 meeseci, a najoptimalnije je do šest meseci.


Kada dođe vreme za korišćenje mleka, prvo se odmrzava najstarije i to tako što ćete čašicu ili vrećicu izvaditi uveče i držati je u frižideru do sutra, do upotrebe. Ne zagrevajte ga u šerpici na ringli ni u mikrotalasnoj rerni, već u posudi napunjenoj toplom vodom. Jednom odmrznuto mleko treba da se upotrebi u roku od 24 sata, jer nakon toga nije dobro za upotrebu.
A da biste sebi olakšali i izmlazanje i čuvanje mleka, koristite „Philips Avent“ pumpice, čašice i vrećice. I manuelne i električne pumpice su podjednako praktične i jednostavne za upotrebu, čašice su kompatibilne sa pumpicom i sa cuclama, a mogu i da se sterilišu i koriste više puta.
Promo tekst
Foto: philips avent, workingmother.com, theconversation.com, parents.com, flo.health

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi