Roditeljstvo
24.08.2019.

Sigurno imate dobru nameru, ali ovo nikada ne izgovarajte

Drugo stanje, zbog hormona koji luduju, čini ženu preosetljivom zbog čega ona mnoge komentare, pa čak i dobronamerne savete porodice i bliskih prijateljica može da doživi kao neprimerene. Sigurni smo da ne želite nikoga da povredite, a posebno buduću mamu, pa zato sledeći put kad sretnete neku dragu trudnicu pazite šta pričate. Evo rečenica koje se ne izgovaraju...

Uopšte se ne primećuje da si trudna! 
Svi komentari na račun izgleda trudnice, pa bili oni izrečeni sa najboljom namerom, budućoj mami mogu zazvučati loše.
"Mršava si, treba da jedeš dovoljno za sebe i bebu".
"Da li si sigurna da ne nosiš blizance?"

O, konačno si trudna! Je l' vam trebalo puno vremena? 
Ova opaska, pa makar bila i pokušaj da se našalite, nikako nije na mestu. Nekim parovima je potrebno malo duže vremena za trudnoću, drugi je iz ličnih razloga odlažu, pa vaš komentar nikako neće prijati trudnici. 

Želim da pomilujem tvoj stomak
Nekim ljudima kao da ruka automatski kreće ka stomaku kada vide trudnu ženu. Pomislite, kako biste se vi osećali? Ako baš imate potrebu da to uradite, tražite dozvolu, jer je to elementarno poštovanje ličnog prostora. 

Moj porođaj je bio jako težak. Ali sve to se izdrži! 
Deljenje ličnih iskustava je dobro ali samo ako time ne zastrašujete buduću mamu, posebno ukoliko očekuje prvu bebu. Svako iskustvo je individualno, pa zato nemojte svojoj trudnoj prijateljici puniti glavu dodatnim strahovima jer ih već ima dovoljno. Ukoliko smatrate da bi joj vaše iskustvo moglo koristiti, sačekajte da vas pita ono što je zanima. 

Vidiš kako je trudnoća divno stanje! 
Žene prolaze kroz različite faze trudnoće uz nikakve, manje ili veće tegobe uključujući mučnine, proširene vene, slab ili pojačan apetit, razdražljivost... Umesto da komentarišete trudnoću kao divno stanje, bolje pitajte trudnicu kako se oseća.

Zaboravi na sebe i svoje potrebe
Svi znaku da bebe u potpunosti menjaju život i navike svojih roditelja, pa i trudnice i zato ih ne treba dodatno zastrašivati opaskama tipa "Što si spavala, spavala si", "Zaboravi na vreme za sebe i muža", "O odmoru, čitanju i druženju s prijateljicama ćes moći samo da sanjaš"... 

Zato, jezik za zube! Nudite pomoć i podršku, hrabrite buduće mame, muka imaju dovoljno i bez vas.
foto: eldiario, motherforlife, parentmap

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi