Roditeljstvo
08.08.2019.

Svaki početak je težak, ali je zato sreća kad uspete mnogo veća

Nekada su mlade majke iz porodilišta ispraćane sa savetom da nakon svakog podoja obavezno isprazne grudi, a danas se izmlazanje preporučuju samo kod određenih stanja. Ako se beba pravilno postavlja na dojku, sisa na zahtev i efikasno prazni grudi, stvoriće se idealan odnos ponude i potražnje, što znači da će količina proizvedenog mleka odgovarati potrebama bebe. Tada, naravno, nije potrebno izmlazanje.


– Sve bebe po rođenju instinktivno traže bradavicu i imaju razvijen refleks za sisanje i gutanje, ali ne mogu sve lepo da „vuku“. Ako novorođenče zbog male telesne težine, fiziološke žutice, prevremenog rođenja, odvojenosti od mame, zastoja mleka, oštećenih bradavice, upale dojke i drugih razloga ne uspeva da posisa dovoljno mleka, mami će se preporučiti da se izmlazava. To se radi kako bi se podstaklo stvaranje veće količine mleka u prvim danima jer beba ne može sama dovoljno da podstakne laktaciju – objašnjava Danijela Kuljanin iz Telefonskog savetovališta „Halo beba“.

Izmlazanje može da se radi ručno, ali i pumpicom. Ona se koristi na sledeći način:

  • Nekoliko minuta pre izmlazanja mleka staviti tople obloge na grudi.
  • Nežno izmasirajte obe dojke.
  • Prstima istisnite malo mleka iz obe dojke.
  • Levak pumpice i silikonsku masažnu prevlaku čvrsto pritisnite na dojku.
  • Polako potisnite ručicu pumpice na dole, zadržite nekoliko sekundi, pa pustite. Imitirajte ritam sisanja.

Mleko se čuva u sterilnoj posudi sa poklopcem ili u zip-kesama za tu namenu („Philips Avent“ ima i jedno i drugo u ponudi) sa obeleženim datumom i vremenom izmlazanja.

Evo koliko dugo može da se drži u određenim uslovima kao što su:

  • Sobna temperatura – Sveže majčino mleko može da se čuva na sobnoj temperaturi do šest sati iako bi bilo najoptimalnije da se iskoristi u roku do četiri sata. Tokom zime, ako je prostor zagrejan, i tokom leta mamino mleko treba da se potroši u roku od dva do četiri sata.
  • Putni frižider – Mamino mleko može da „preživi“ i jedno dugo putovanje, pa čak i duže od toga. Ako se ledene patrone nisu otopile, smete da ga iskoristite u roku od 24 sata.
  • Frižider – Iako bi bilo idealno da ga iskoristite u roku od tri dana, mamino mleko čuvano u zadnjem delu frižidera biće upotrebljivo i petog dana.
  • Zamrzivač – Duboko zamrznuto mamino mleko može da se čuva i koristi godinu dana, mada bi bilo bolje da se iskoristi u roku od šest meseci.
Mamino mleko nikada ne odmrzavajte i ne zagrevajte u mikrotalasnoj pećnici ili na ringli. Em se neće ravnomerno zagrejati, em će izgubiti antitela koja su dragocena za bebin gastrointestinalni sistem


Da biste sebi olakšali i izmlazanje i čuvanje mleka, koristite „Philips Avent“ pumpice, čašice i vrećice. I manuelne i električne pumpice su podjednako praktične i jednostavne za upotrebu, čašice su kompatibilne sa pumpicom i sa cuclama, a mogu i da se sterilišu i koriste više puta. Ukoliko u frizu nemate dovoljno mesta, za vas će onda biti idealne „Philips Avent“ vrećice koje su sterilisane pa mogu odmah da se koriste.
Promo tekst
Foto: philips avent, thesun.co.uk, babycentre.co.uk,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi