Roditeljstvo
09.07.2019.

Da valja, batina nikada ne bi iz raja izašla već bi ostala u njemu

Starije generacije rasle su ubeđenju da je batina iz raja izašla, a onda se, kako su se vremena menjala, sve ređe pribegavalo fizičkom kažnjavanju dece. Međutim, i među mladim roditeljima ima onih koji smatraju da je ovo prihvatljiva metoda u vaspitavanju neposlušne dece.

Batine daju samo trenutne rezultate u korekciji ponašanja, pa čak ni to, ali zato mogu ozbiljno da se odraze na emotivni razvoj deteta. Znamo da strpljenje roditelja, bez obzira na ljubav koju osećaju prema detetu, ima svoje granice, da deca umeju da budu neposlušna, nemoguća, da nam treniraju živce, ali ni tada ne smete pribegavati fizičkom kažnjavanju.
Da bi dete promenilo svoje ponašanje i popravilo se, ono mora da zna zbog čega to od njega tražite, a batine mu ništa neće razjasniti.

Roditelji prvo pribegavaju češćim "čuškama" i vremenom pojačavaju kazne, što može da ostavi ozbiljne posledice na prihički razvoj deteta, da ga gurne u anksioznost i depresiju.

Deca koja su fizički kažnjavana, batine usvajaju kao legitiman metod komunikacije i rešavanja problema koji kasnije i sami primenjuju. Oni će to raditi svaki put kada ne budu umeli da reše problem na drugi način i u odnosu sa vršnjacima i u zrelom dobu, u svojoj porodici, sa supružnikom i decom.

Mališani koji su fizički kažnjavani izloženi su većem riziku od pojave depresije, ne samo u kasnijem dobu, već i u detinjistvu, naročito ukoliko je fizička kazna primenjivana u najranijem uzrastu. Oni u roditeljima vide oslonac i očekuju ljubav, ma koliko nestašni i neposlušni bili, pa batine doživljavaju kao dokaz netrpeljivosti i potvrdu da mami i tati nisu važni. U ekstremnim slučajevima, kod dece koja su po prirodi preosetljiva, a ukoliko fizičko kažnjavanje traje, pogoršava se i njihov imunitet, pa samim tim mogu imati i zdravstvene probleme.

Ukoliko je dete ljuto, nemirno i ne sluša ono što mu se kaže, fizička kazna samo će doliti ulje na vatru. Trudite se da budete precizni kada od njega nešto zahtevate. Nemojte samo reći "Moraš biti dobar!" već precizirajte zahtev: "Prestani da štipaš i udaraš brata, to ga boli".

Važno je i da uspostavite kontakt očima i da, koliko god to nemoguće zvučalo, pokušate da snizite ton jer vikanje nikada ne daje očekivani rezultat. Deca će vas čuti samo ukoliko pričate mirnim tonom. Dete treba udaljiti iz igre ili situacije u kojoj se trenutno nalazi i objasniti mu zbog čega je njegovo ponašanje nedopustivo. Trebalo bi da se umiri nekoliko minuta pre nego to se vrati na aktivnost ili u igru sa drugom decom.

Ukoliko je dete pak starije i ignoriše vaše savete i zahteve, pa razgovori ne pomažu, dozvolite mu da pogreši, naravno ukoliko mu to neće ozbiljno nauditi. Kada uvidi posledice svog lošeg ponašanja, najlakše će moći da nauči šta je pogrešno a šta može da dozvoljeno.

I naš zakon takođe ima oštre odredbe o ovakvom načinu odgajanja dece. Od aprila ove godine, nakon izmena i dopuna Porodičnog zakona, uvodi se potpuna zabrana upotrebe fizičke sile i kažnjavanja dece.  Zakonom koji je do sada bio na snazi već je predviđeno delimično lišavanje roditeljskog prava, ukoliko roditelj zlostavlja dete tj. utvrdi se da kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje.

foto: 889noticias.mx, elsalvador, laprimera.pe, andina

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno