Roditeljstvo
08.07.2019.

Računanje nedelja trudnoće - Znate li kako da izračunate koliko ste trudne i kada ćete se poroditi

Računanje nedelja trudnoće

Tek ste saznali da ste u drugom stanju? Čestitamo! Sada je vreme da saznate u kojoj ste nedelji i kada možete očekivati dan D - datum dolaska vaše bebe na svet. Računanje nedelje trudnoće može biti konfuzno, jer nije reč o klasičnom „kalendaru“, a uz to se ne uzima u obzir sam dan u kome ste začeli, pod uslovom da uopšte možete da se setite tačnog dana začeća.
U nastavku teksta objašnjavamo kako se računaju nedelje trudnoće, kao i termin porođaja.



Tri trimestra trudnoće

Trudnoća se deli na tri trimestra, prosto da bi bilo lakše razdeliti trudnoću na zaokružene periode, jer je svaki specifičan kako po simptomima koje trudnica ima, tako i po pregledima i testiranjima koje je potrebno obaviti.

Prvi dan poslednje menstruacije se uzima kao prvi dan trudnoće. Ovaj dan je ujedno početak prve nedelje trudnoće i početak prvog trimestra. Svaki trimestar traje 3 meseca, odnosno nešto malo više od 12 nedelja.



Računanje nedelja trudnoće izgleda ovako:

I trimestar


1. mesec – traje od 1. do 4. nedelje trudnoće
2. mesec – traje od 5. do 8. nedelje trudnoće
3. mesec – traje od 9. do 13. nedelje trudnoće

II trimestar


4. mesec – traje od 14. do 17. nedelje trudnoće
5. mesec – traje od 18. do 22. nedelje trudnoće
6. mesec – traje od 23. do 27. nedelje trudnoće

III trimestar


7. mesec – traje od 28. do 31. nedelje trudnoće
8. mesec – traje od 32. do 35. nedelje trudnoće
9. mesec – traje od 36. do 40. nedelje trudnoće



Koliko nedelja sam trudna?

U gornjem prikazu lako možete saznati u kom ste mesecu trudnoće i kada ulazite u naredni mesec. Možete napraviti i sopstveni kalendar trudnoće kako biste u svakom momentu znali u kojoj ste nedelji, odnosno u kom mesecu. U ovaj kalendar možete beležiti redosled pregleda, ali i osećanja, zapažanja i sve ono što je vama važno – jednoga dana će ove beške činiti i lep spomenar na sadašnju trudnoću!



Zašto u trudnoći mesec traje duže od četiri nedelje?

Ovo se poklapa sa uobičajenim kalendarom. Naime, prosečan mesec nema tačno četiri nedelje, osim u slučaju februara u prostoj godini. Zato se i kod trudnoće nedelje i meseci ne poklapaju idealno u dan. Neki meseci trudnoće će trajati četiri, a neki pet nedelja.



Koliko traje trudnoća? Devet ili 10 meseci

Trudnoća traje četrdeset nedelja, a ovo je malo više od devet meseci. Tačnije, trudnoća traje devet meseci i nedelju dana. Ovo naravno ne znači da ćete se poroditi tačno ovog dana, već se u najčešćem broju slučajeva to dešava malo pre ili malo posle.
Nekada trudnoća potraje i 42. nedelje, što predstavlja nedelju dana manje od punih 10 meseci.

Trimestar, kao što mu i ime kaže, traje oko tri meseca. Ipak, ne postoji čvrsta definicija. Uglavnom se kao kraj prvog trimestra smatra završetak 13. nedelje trudnoće, kraj drugog se uzima kao navršenih 27. nedelja, a treći se završava porođajem - što se može produžiti i do 42. nedelje trudnoće.

Zašto se trudnoća računa od poslednje menstruacije?

Da se vratimo na priču sa početka, nije baš lako uvek odrediti tačan datum začeća. Pre svega, nije lako upamtiti datum odnosa. Drugo, dan začeća ne mora da se poklapa sa datumom odnosa, već može nastupiti i kasnije. Spertmatozoidi mogu da prežive u materici čitavih pet dana, a u tih pet dana teško je znati kada je jajna ćelija oslobođena i spremna za oplodnju.

Zato se kao jedini pouzdani datum uzima datum poslednje menstruacije. Većina doktora uzima upravo ovaj datum za računanje termina porođaja, mada će se i ovaj datum možda korigovati na osnovu parametara sa ultrazvučnih pregleda bebe. Menstruacija najčešće počinje dve nedelje pre ovulacije.



Kako izračunati termin porođaja?

Na prvi dan poslednje menstruacije dodaje se 280 dana (40 nedelja) i datum koji se dobije uzima se kao termin porođaja. Ipak, ne zaboravite da je ovo samo gruba računica i da će se tokom trudnoće možda i ovaj termin menjati. Na kraju krajeva, samo 5% beba se rađa na dan koji je određen na prvom prenatalnom pregledu.

Tako da, nemojte se iznenaditi ako vas vaša beba iznenadi čitavih dve nedelje pre ili dve nedelje posle definisanog termina. Ulaskom u 39. nedelju trudnoće, smatra se da je beba sasvim spremna i zrela da upozna ovaj svet i pohrli vama u naručje.
Foto: unsplash.com, parenting.firstcry.com, sarafan-news.ru, autogear.ru

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća