Roditeljstvo
05.06.2019.

Treba li bebe od prvog dana života tretirati kao odrasle osobe

U želji da im pokažu ljubav i nežnost, mame i tate, a posebno bake, deci se obraćaju maznim glasom, tepajući, ne razmišljajući da ih tako uče nepravilnom govoru. Logopedi i psiholozi godinama upozoravaju na ovaj problem i insistiraju da sa decom pričamo razgovetno i bez tepanja, a stručnjaci iz Amerike idu i korak dalje i poručuju da dete u svakom smislu od prvog dana života treba tretirati kao odraslu osobu.

RIE metod (Resources for Infant Educarers) osmislila je Magda Gerber, stručnjak za razvoj beba, koja tvrdi da i sa novorođenčetom već od prvih dana treba razgovarati kao sa odraslom osobom i da svakom detetu treba dozvoliti da samo rešava svoje probleme.
– Mi ih potcenjujemo, jer oni znaju mnogo više nego što se nama čini. Oni zaslužuju naše poštovanje, a ne da im gugučemo i tepamo. Nama se ne bi dopalo da nam se neko tako obraća, zašto mislimo da se bebama sviđa taj iskrivljeni govor – objašnjava Magda Gerber i dodaje da su za decu najvažnije relaksacija i prirodna stimulacija.

Dok je dete sasvim malo, tvrdi ona, u prvim mesecima ili u prvoj godini njegovog života, ne treba ga zatrpavati igračkama, ne treba ga stavljati u dubak i ne treba mu gurati cuclu u usta, a kad malo poraste na njega će loše uticati sve iznuđene stimulacije kao što su treninzi, osmišljene aktivnosti, pametne igračke i pametni telefoni.
– Cucla je posebno loša za razvoj dece jer im ona pruža veštačku utehu kad ih nešto boli, kad su tužna, gladna ili mokra. Dete počne da plače, mi mu gurnemo cuclu u usta, ono prestane, ali to je i kratkoročno i dugoročno gledano loše. Dete treba da plače onoliko koliko mu se plače – naglašava Gerber.

Ovaj metod, prema njenim rečima, omogućava roditeljima da se opuste i postanu sigurniji u ovoj, najvažnijoj životnoj ulozi, ali im ujedno pomaže da sa decom uspostave trajno dobar odnos pun poštovanja.
– Deci su potrebni dugi razgovori, kakve međusobno vode odrasli, jer će se tako brže razvijati i verbalno i intelektualno. Važno je samo da ih tretirate kao sebi ravne i da verujete da oni sami mogu da reše svaki problem koji se nađe pred njima – savetuje Magda Gerber čiji su metod vaspitanja prihvatile mnoge holivudske zvezde, a među njima i naša glumica Marija Karan.

Marija Karan: Moj sin je srećan dečak
„Kad je Marko napunio tri meseca, krenuli smo na časove sa ostalim bebama i mamama. Najlepše je kad vidite da ono što pričate i radite ima rezultate kod vašeg deteta. Moj sin je srećan dečak, a i ja s njim“, izjavila je nedavno glumica Marija Karan koja se nedavno na velika vrata vratila na naše male ekrane.
Marija živi u Americi, od 2014. je udata za holivudskog producenta Džoela Lubina i sa njim ima sina Marka Lea kojeg odgaja u skladu sa RIE metodom vaspitnja dece.

Foto: theodysseyonline.com, huffpost.com, kclsed.org, youtube.com, instagram

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi