Roditeljstvo
03.06.2019.

Zašto danas dečji rođendani sve češće koštaju ko omanje svadbe

U neka davna vremena, ali ne toliko davna da ih se mnogi od nas ne bi sećali, roditelji su štedeli novac za ispraćaj muške dece u vojsku i za veridbe kćerkama, a kad je ukinut obavezni vojni rok, u modu su ušle grandiozne proslave punoletstva. Iako je reč je o velikim izdacima, jer je valjalo ugostiti od 50 pa do nekoliko stotina zvanica, većini porodica to nije bilo nedostupno, jer su novac mogli da štede od detetovog rođenja, a danas, kada proslava prvog i svakog narednog rođendana liči na omanju svadbu, poseže se i za bankarskim kreditima.

– Ne zna se kada je to krenulo, ali je izvesno da se neće skoro zaustaviti jer niko neće da bude mimo sveta. Ja sam bila protiv toga da detetov prvi rođendan slavimo u restoranu, sa gomilom zvanica, ali muž je insistirao uz svesrdnu podršku moje i njegove sestre. Koštalo je i-ha-ha, bilo je bučno i stresno, Simona je plakala jer su je svi cmakali i razvlačili, al’ me teši to što se ničega neće sećati – priča Milena Marković (28) iz Beograda.

Milena se još nije oporavila od velike restoranske žurke organizovane povodom prvog rođendana svog prvenčeta, jer je želela da ga proslavi kod kuće, uz torticu, bez stresa i pompe.

Nju su, kaže, malo nakon porođaja sestra i zaova počele da zatrpavaju fotografijama dečjih rođendana koje su nalazile na Instagramu. Njeno opiranje nije mnogo pomoglo, pa su njih dve preuzele na sebe da se bave izborom restorana, dekoracijom, balonima i tortom, traženjem "balske haljinice", animatorki, mađioničara, fotografa i snimatelja, izradom pozivnica...

– Njih dve su samo dodavale nove stavke, a moj muž je ponavljao „Neka, jednom ćerki slavimo prvi rođendan“. Na kraju je uzeo gotovinski kredit da sve to isfinansira – žali se ova mlada mama i pita se šta li je tek čeka kad Simona pođe u vrtić.
Ne bismo da je plašimo, ali sudeći po iskustvu jedne druge majke, Irene Simić (34) iz Niša, izdaci će biti sve veći iako će restoran zameniti igraonice.

– Mislim da smo izgubili kompas. Krpimo kraj sa krajem, a onda se zadužujemo da bismo deci proslavili rođendan u nekoj od najpopularnijih igraonica, sa tortom od 10 kilograma iz poslastičarnica na glasu, u potpuno novoj garderobi za celu porodicu. Do nas je, nije do dece. Njima je jedino važno da im dođu drugari i da se lepo zabave, a mi odrasli od toga napravismo cirkus – objašnjava Irena koja rođendane svoje ćerke Mine (9) i sina Stefana (7) slavi kod kuće sa njihovim najbližim drugarima.

Ireninoj porodici novac nije problem, mogli bi da finansiraju po dva rođendana, problem su im pomodarstvo i poremećen sistem vrednosti.
– Ozbiljno bih se zabrinula za svoj razum i za budućnost svoje dece kada bih pomislila da im kupujem kompletno novu i to svečanu garderobu za žurku i da ćerku vodim na feniranje i pravljenje punđi za rođendane, kada bih svaki detalj sa njihove proslave postavljala na Instagram i Fejsbuk. Deca treba da budu deca, rođendan je da se obeleži u društvu najbližih, a zasenjivanje okoline prepuštam drugima – poručuje Irena.

A šta vi kažete? Treba li dečji rođendan da košta ko omanja svadba?

Foto: unsplash, parenting.firstcry.com, authentiko-catering.gr, theavenuemurfreesboro.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi