Roditeljstvo
28.06.2018.

Bodrite ih, ali iskreno

Bilo da je u pitanju treniranje i bavljenje sportom, učenje jezika ili novih veština, deca se lako demotivišu, naročito ako im mi "pomognemo" nekim izjavama i stavovima. Naravno da to niko od nas ne radi s lošom namerom, već u želji da ih zaštitimo, ali to na kraju nije bitno ako ih "ubijemo u pojam".

Oprezno delite pohvale i komplimente
Pohvale su korisne i poželjne kada dete uči nešto novo i kada mu treba ohrabrenje, ali samo ako ne preterujete, jer će u suprotnom postati zavisno od toga. Veoma je važno da ga hvalite bez preterivanja i "padanja u nesvest" jer vas neće shvatati ozbiljno. Pa, zaista... Zar ne mislite da je preterano reći "Ovo je najlepši zamak od peska na svetu".
Takođe, ne treba ni da hvalite dete za ono što bi trebalo da se podrazumeva - pranje zuba, odnošenje prljavog veša u korpu, skupljanje igračaka, nameštanje kreveta. U tim situcijamam dovoljno je reći "Hvala ti".

Ne mešajte se tamo gde vam nije mesto
Prirodno je da želite da zaštitite dete od povreda i razočaranja, ali to ne znači da treba da budete njegova senka i da se mešate u sve njegove aktivnosti. Ukoliko želite da ga uključite u igru dece koja ga nisu zvala ili da ubedite trenera da mu pruži šansu na terenu iako ono nije za to spremno, ne činite mu uslugu, naprotiv. Ne terajte ga da sve radi vašim tempom i na vaš način, jer je ono individua za sebe. Dozvolite mu da greši i da uči iz grešaka, jer mu nećete pomoći ako ga spasavate od loših iskustava. Iz čega će onda da uči?.

Dozvolite mu da samo donosi odluke
Kada pustite dete da samo donosi neke odluke, vremenom će steći više samopouzdanja i znaće samo da proceni šta je dobro za njega, a šta nije. Naravno da sedmogodišnjak ne može i ne treba da odlučuje o svemu, ali mu svakako treba ponuditi da izabere jednu od nekoliko opcija koje ste vi izdvojili.

Ne pothranjujte njegovu malodušnost
Ukoliko se vaše dete lako demorališe zbog neuspeha, umesto otrcanih rečenica tipa "Gledaj to sa vedrije strane", učite ga da radi na sebi, da menja ono što nije dobro i da se trudi da stigne do cilja. Nikada ga ne poredite sa vršnjacima, čak ni iz najbolje namere. Takođe, ohrabrujte ga da se okreće aktivnostima u kojima je dobro, pa će tako imati više samopouzdanja i biti motivisanije da se oproba u stvarima koje mu nisu jača strana.

Podstičite ga da pomaže drugima
Stavljajte ga u situacije u kojima može da pomogne drugima, ma koliko ta pomoć bila mala i suštinski beznačajna, jer će se zahvaljujući tome osećati važno i korisno. S vremena na vreme govorite mu kako vam je baš njegova pomoć neophodna u tom trenutku, bilo da spremate ručak, sređujete stan ili idete u nabavku, a usput ga usmeravajte da pomaže starim komšijama, mlađoj braći i sestrama.

Podsetite ga da je dete i da treba da mašta
Podstaknite ga da mašta o svojoj idealnoj profesiji, delite s njim vaše maštarije iz detinjstva, objašnjavajte šta je to što nas vodi ka ciljevima... Ne ubijajte mu snove govoreći kako je nešto nerealno ili nemoguće. Ukoliko vaše dete želi da postane veoma uspešan sportista ili astronaut, dozvolite mu da sanja, ali mu napomenite da se neki ciljevi menjaju, a neki ne. Najvažnije je da shvati da se do cilja stiže samo radom, upornošću, čvrstom željom i verom da ćemo dospeti tamo gde smo krenuli. 

foto: Blog Cuidado Infantil, Terapia Boutique, guiainfantil.com, Ella Hoy

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi