Roditeljstvo
21.02.2018.

Dobar vs mudar roditelj

Svako od nas misli da zna šta je sve najbolje za njegovo dete i šta sve treba uraditi da bi ono bilo srećno i zaštićeno, ali nam često nedostaje strpljenja, takta i mudrosti da pravila dosledno sprovedemo u dela. Većina nas zarad trenutno mira, manjka vremena i želje da ugodimo detetu radi i ono što na duge staze nije dobro jer se tako ne razvija samostalnost.
Znamo da ništa ne može da se promeni preko noći, pa ni mi, ali za početak je dovoljno da naučimo u čemu se razlikuju postupci dobrih i postupci mudrih roditelja. Posle će sve ići svojim tokom.

1. Svako bije svoje bitke
Dobar roditelj: Rešava probleme i zadatke zajedno sa decom.
Mudar roditelj: Na jednostavnom primeru pokazuje deci kako se rešavaju problemi, a onda ih pušta da se sama izbore u konkretnoj situaciji. Uvek su tu, ako deci zatreba podrška i dodatni savet.

2. Iz grešaka se najbolje uči
Dobar roditelj: Ponaša se isuviše zaštitnički i ne dopušta detetu da uči iz sopstvenog izskustva a sve iz straha da dete ne bude povređeno i da ne napravi neku grešku.
Mudar roditelj: Dopušta detetu da pogreši, da posrne i da "padne". Nije previše zaštitnički nastrojen i ukazuje detetu poverenje.

3. Novac ne pada s neba
Dobar roditelj: Kupuje deci igračke i nagrađuje ih čak i za najmanje pozitivne rezultate. Udovoljava hirovima, a problematično ponašanje rešava podmićivanjem slatkišima ili igračkama.
Mudar roditelj: Daje nedeljni ili mesečni džeparac i uči dete kako da pravilno upravlja novcem. Od malih nogu detetu razvija svest o zarađivanju i o tome da bez truda i rada nema ni novca ni nagrade. Tako dete uči da ceni ono što ima.

4. Problemi se ne zataškavaju
Dobar roditelj: Trudi se da dete smiri što je moguće brže i na što jednostavnije načine, ne trudeći se da razume suštinu lošeg ponašanja deteta, njegovo negodovanje, plač ili bes.
Mudar roditelj: Traži razloge lošeg ponašanja, preispituje šta ga je izazvalo i kako da reši koren problema umesto da samo trenutno zataška situaciju.

5. Pravila služe da bi se poštovala
Dobar roditelj: Dozvoljava detetu da radi šta god želi samo da bi bilo mirno i da mu ne bi smetalo. Toleriše loše ponašanje, ne insistira na poštovanju pravila i ne sankcioniše njihovo kršenje.
Mudar roditelj: Poštuje i svoje interese kao i interese deteta i uči ga od malih nogu da je disciplina važna u svemu. Pokazuje mu kroz različite situacije šta je dozvoljeno i ne dozvoljava da dete manipuliše njime. Pokazuje mu da svako loše ponašanje ima i svoje posledice. 

6. Svi smo mi važni
Dobar roditelj: Provodi uz dete sve vreme zapostavljajući svoje hobije i ono što njega čini srećnim i ispunjenim samo da bi dete uživalo.
Mudar roditelj: Posvećuje vreme i svojim strastima i hobijima i na taj način pokazuje detetu da je važno brinuti o sebi i svojim potrebama, a ne samo udovoljavati ljudima oko sebe ma koliko nam oni bili važni i ma koliko ih voleli. Ovo je veoma važna lekcija o samopoštovanju i samopouzdanju. Kada god je to moguće, uključuje dete u svoje hobije, trčanje, sport, yogu, crtanje, ili ravnopravno učetvuje u detetovim zabavnim aktivnostima.

7. Razgovor sve rešava
Dobar roditelj: Njegov cilj je da odgaja uspešno i vredno dete. Ima svoja čvrsta pravila vaspitanja od kojih ne odsutupa. Često ne sluša potrebe i želje deteta misleći da sam zna šta je najbolje za sve, pa i za dete.
Mudar roditelj: Odnos sa detetom bazir na poverenju i razgovorima. Zna da sasluša dete čak i kada zna da nije u pravu. Ne kažnjava za svaku grešku, već se trudi da kroz razgovore otkrije uzrok problema i reši ga zajedno sa detetom.

izvor: serpadres.com

foto: Integrated Learning Strategies, GOBankingRates, JellyTelly, Viacom Global Insights, Phys.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno