Roditeljstvo
02.02.2018.

100% mama na 15 minuta!

Ako nešto dobro opisuje današnje roditeljstvo, naročito zaposlene mame i tate, onda je to reč „multitasking“, u prevodu „obavljanje više poslova i zadataka odjednom“. Radno vreme se danas retko završava po izlasku s radnog mesta, do posla i od posla se putuje sve duže, pa deca dobijaju letimičnu pažnju između slanja mejla i telefonskog razgovora s kolegom, spremanja današnje večere i sutrašnjeg ručka, prostiranja i peglanja veša, tuširanja mlađeg deteta i prvenčetovog domaćeg zadatka...
Na sreću, i takav roditelj da bude 100 odsto koncentrisan na dete, samo ako nauči da pročisti misli i da se izoluje od svih spoljašnjih uticaja, što zahteva vežbu.

Stopostotno roditeljstvo ne podrzumeva stopostotnu celodnevnu posvećenost detetu, jer to jednostavno nije moguće ni prirodno, već stopostotnu fokusiranost na dete u određenom vremenskom intervalu. To može da bude 15 minuta dnevno, sat vremena ili pola dana bez ikakvih misli koje se ne tiču vašeg deteta, bez zamišljene rasprave sa šefom ili klijentom, bez planiranja sutrašnjih obaveza, bez sabiranja računa... Više vas neće gristi savest, jer neće biti razloga, niti će dete moći da vam prebacuje kako nemate vremena za njega.
Samo vi, vaša prazna glava i vaše dete na koje ste stopostotno fokusirani.

Da budemo iskreni, to nije ni lako niti se do toga stiže brzo samo zato što smo tako rešili. Ne, ovo „čišćenje“ misli od svega što se ne tiče vas dvoje i onoga što imate da podelite u tom trenutku ili u tom posebnom samo vašem vremenu, mora da se vežba. Dugo i naporno, ali rezultat vredi svakog truda.
Za početak, treba da se izolujete i da gledate dete ravno u oči i da se, čak i ako ne razgovarate ni o čemu, trudite da iz glave izbacite svaku sporednu misao. Vremenom ćete početi istinski da slušate dete i da razumete šta vam govori, a na kraju ćete naučiti i da se fokusirate na neverbalni deo komunikacije, da kontrolišete emocije, odgovore i reakcije na ono što vam se ne dopada, da prihvatate i sagledavate greške na pravi način...
Inače, ne morate samo da razgovarate, radite sve ono što vam prija. Igrajte se, kuvajte zajedno, gledajte film, čitajte knjigu, samo isključite sve spoljašnje uticaje, misli i budite 100 % fokusirani na dete.

Svesno da ste tu ne samo fizički već i mentalno, i da ste mu posvećeni 100 odsto, dete će vremenom prestati da se bori za vašu pažnju, pa će i samo ceniti vaše zajedničke trenutke. Deca stopostotno posvećenih roditelja su samouverenija, imaju više samopoštovanja, smirena su, uravnotežena i, po pravilu, postižu bolje rezultate u školi. Osim toga, ona se odgovornije odnose prema svojim zaduženjima jer znaju da će mama i tata, ako ne moraju da skupljaju prljav veš po njihovoj sobi ili da im pomažu oko domaćih zadataka, moći da izdvoje više vremena za njih. To vreme onda neće proticati u kritikovanju, već će se trošiti za razgovore, druženje, maženje, a od toga nema ništa lepše i dragocenije.

I još samo dve napomene. Prvo, ovo je odnos 1:1, jedan roditelj jedno dete, nikako i mama i tata, nikako više dece, Drugo, nakon ovog vašeg posebnog vremena dete treba da nauči da ne sme da zahteva da ostavite ostale obaveze i da mu se ponovo posvetite.

Foto: exploringyourmind.com, abta.org, bankrate.com, scarymommy.com 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi