Roditeljstvo
13.12.2017.

Postavite im granice!

Kad stigne prinova većina roditelja, makar na neko vrene, zaboravi na sebe. Sve se vrti oko bebe i njenih potreba, zatim oko želja, a na kraju i oko detetovih prava. Obrni, okreni, roditelji su tu da osluškuju, zadovoljavaju, uslišuju, zabavljaju, hrane, poje, neguju, tetoše, vaspitavaju... pa ponekad, kad im zafali strpljenja ili vremena da čedu posvete dovoljno pažnje, stiže snažan osećaj krivice.
– Nema razloga da osećate krivicu! Vi ste roditelji, a ne „heroji“. I vi imate neka prava, makar ona osnovna, ljudska – podseća francuski psiholog An Bakis i izdvaja nekoliko smernica za roditelje koji misle da svet treba da se vrti oko dece.

Vi odlučujete
Odgovorni ste za čitavu porodicu, za plaćene račune, hranu na stolu, vaše poslove, dečje školovanje, lečenje i sve ostalo što se tiče vaše male zajednice, pa je nekako normalno da je vaša zadnja, Naravno da s punim pravom treba da očekujete od dece da vas slušaju kad zahtevate pristojno ponašanje, odlazak na spavanje u određeno vreme, učenje, ispunjavanje obaveza... Trudite se da budete dosledni, ali nemojte da se ljutite na sebe ako ponekad popustite pa ispadne da jednom može „ovako“, a drugi put može i „onako“. Shvatite da niste mašine i da niste savršeni.

Ljudski je grešiti
Roditelji koji nikad ne greše guše dete. Pošto ono nikad nema priliku da kritikuje mamu i tatu, biva obeshrabreno i počinje da strahuje od odrastanja, jer odrasli ne greše. Opustite se, pogrešite slobodno. Dovoljno je da se izvinite ako ste nenamerno bili nepravedni, grubi, odsutni...

Slobodno povisite ton
Smirenost je uslov da se vaš autoritet poštuje, ali svi znamo da nije lako uvek kontrolisati osećanja i reakcije, naročito ako se dete nameračilo da nas isprovocira. Ono instinktivno gađa u najslabiju tačku, pa je razumljivo što gubimo nerve i dižemo ton. Nema razloga da vas grize savest što ste dali oduška besu, to je zdravo.

Zahtevajte sopstveni mir
Deca se uglavnom rukovode svojim potrebama i željama, potpuno nesvesna činjenice da ih i vi imate. Ukoliko ih neko spreči da dobiju ono što žele, deca će biti frustrirana, ali to važi i za roditelje, zbog čega često dolazi do nesuglasica. Znate, oko nekih stvari ne bi trebalo da pregovarate već da zahtevate jer imate puno pravo da popijete jutarnju kafu na miru, da odgledate film a da vas niko ne prekida, da završite telefonski razgovor bez upadica, da se naljutite ako dnevna soba svakoga dana izgleda kao demolirana igraonica...

Sačuvajte intimu
Mnogim osobama teško pada prelazak iz statusa zaljubljenog para u status roditelja, što može loše da se odrazi na vezu. Setite se... vi ste postojali pre dece i vi treba da opstanete i ostanete zajedno i kad ta deca odu svojim putem.
Ostavite dovoljno prostora za vas dvoje, za izlive nežnosti i intimnost. Nebitno je da li ćete decu ranije slati na spavanje, da li ćete ih jednom mesečno ostaviti da prespavaju vikend kod bake i deke, ili ćete deci prosto zabraniti da ulaze u vašu spavaću sobu. Važno je samo da imate vremena jedno za drugo.

Zapamtite... Ako se lišite svih svojih zadovoljstava i većine potreba, bićete frustrirani, lakše ćete gubiti živce, a na kraju ćete početi da optužujete dete da je ono krivo za vaše loše raspoloženje. Osim toga, na ovaj način ćete previše razmaziti dete koje će poverovati da je centar sveta.
A nije!

Foto: asdagoodliving.co.uk, andrewbrettwatson.com, bbc.com, rd.com, scarymommy.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi