Roditeljstvo
07.04.2023.

Pet godina je najbolja razlika među decom

Svi njegovi drugovi imaju mlađu braću i sestre, pa želi i on. Roditelji vas pitaju kada će druga beba, a i vi biste voleli samo nikako da prelomite. Prvo je vaš prvenac bio bolešljiv, posle ste vi čekali unapređenje na poslu, sada planirate da se upustite u kupovinu većeg stana, a godine prolaze. Ne želite da razlika među decom bude prevelika, a s druge strane, kad ste čekali tri godine, možete još koju, ali se i dalje pitate kada je pravo vreme za drugo dete.

 

 

Na vašu žalost, univerzalan odgovor, prihvatljiv i primenljiv za sve ne postoji, ali na vašu sreću većina stručnjaka tvrdi da se razlika od pet godina između prvog i drugog deteta pokazala kao najbolja. U toj situaciji starije dete je svesno svoje pozicije u porodici, pa će, ako se pripremi na pravi način, biti ponosno što je dobilo mlađeg brata ili sestru. Takođe, stručnjaci smatraju da svaka razlika veća od pet godina znatno smanjuje mogućnosti da deca razviju blizak i prisan odnos.
 

Najčešća razlika između dece je tri godine

Iako je najčešća razlika između prvog i drugog deteta oko tri godine, istraživanja pokazuju da se deca pokazuju najveću ljubomoru prema mlađem bratu ili sestri, naročito ako su istog pola, kada su od njih starija dve do četiri godine. U ovom uzrastu dete tek formira svest o sebi, a onda stiže prinova s kojom mora sve da se deli.
Razlika od četiri godine je izuzetno nezgodna zbog dve istovremene razvojne krize. Kad jedno dete bude polazilo u peti razred, mlađe će kretati u prvi razred osnovne škole. Kad starije krene u prvi srednje, mlađe će u peti osnovne. Kad starije pođe na fakultet, mlađe će upisivati srednju školu, što je veliki udarac na nerve i džep roditelja.

 

Korisni saveti za roditelje

Uprkos tome stručnjaci naglašavaju da svaka razlika u godinama među decom ima i prednosti i nedostatke. Ista uzrasna razlika će nekome biti premala, a drugima prevelika, a kako će se deca uklopiti zavisi prvenstveno od načina vaspitanja i pripreme starijeg deteta za novog člana porodice.
S tim treba da se započne pre trudnoće, tako što će se prvenčetu dozvoliti da učestvuje u biranju imena, odeće i igračaka za bebu. Ono u vrtić treba da krene ili znatno pre ili posle rođenja bebe, kako ne bi pomislilo da je suvišno. Život ne treba previše da mu se menja, niti mu zbog bebe treba bilo šta uskraćivati.

Šta utiče na odluku o drugoj trudnoći?

Kada se radi o želji za drugim detetom, nije sve u nauci. Na odluku o drugoj trudnoći utiču i mnogi drugi faktori kao što su životne navike, karijere, odnosi među partnerima, finansijske mogućnosti, usklađivanje želja, ali i majčine godine. Znate, ako imate više od 35 godina, ne bi trebalo previše da odlažete drugo dete, ako ga želite.
Tempiranje razlike među decom da bi se ona što bolje slagala u praksi takođe ne mora mnogo da znači, jer će na to uticati i opšta atmosfera u porodici, polovi i karakteri dece, spremnost roditelja da se posvete još jednom mališanu, uticaj okoline...

Kakvo je vaše iskustvo? Podelite ga sa nama.

Foto: 460273-pixabay,Pexels-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Gospodin Medvedic te vodi u čarobni svet koji do sada nisu upozano. Zaviri u svet ma&sc...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Igračke za bebe 556156bc
Muzička gitara za bebe 556156
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Avent električna pumpica za izmazanje Natural 5217 rechargeable
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
25.799,00 RSD
28.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno