Roditeljstvo
29.09.2017.

Zbog ovih stvari se ne izvinjavajte

Priznajte koliko ste puta sudili drugima u čijoj se koži nikada niste našli, ali ste mislili da znate kako im je i šta je za njih bolje! Naravno da jeste. Svi smo, a onda smo polako, s godinama, dolazili u situacije koje su zahtevale drugačije reakcije, shvatanja i svetonazore od onih koje smo do tada imali, a sve je postalo još izraženije kad smo dobili decu. Do juče smo mislile da neke stvari dobre majke ne rade, da određene stvari rade samo loši roditelji, a onda smo počeli da se ponašamo isto kao oni.
Ne, ne treba da se opterećujete time, ni oni koje ste vi nekada glasno ili u sebi kritikovali nisu marili za vaše reči. Samo se opustite, budite najbolji mogući roditelj svojoj deci i nikada se ne izvinjavajte zbog svojih postupaka iza kojih stojite. Evo zbog čega nijedna majka nikome ne treba da se izvinjava, a ako vam neko nešto prebaci samo recite...

Žao mi je, ali nije mi žao što:

...dojim svoje dete
Niko nema prava da me gleda popreko kad moje dete zaplače zbog gladi, a ja odlučim da ga nahranim ma gde se u tom trenutku nalazila – u tržnom centru, restoranu, vozu, klupi u parku. Ja sam ponosna što svoje dete dojim.

...hranim svoje dete formulom
Razlog nije važan. Važno je to da ja nisam ništa manje dobra majka od onih koje su imale tu sreću da doje svoju decu.

...moja ćerka obožava roze boju i princeze, a moj sin Supermena i automobile
To ne znači da su moja deca naučena šta treba da vole niti da im je to nametnuto. Ne poznajete ih – ne sudite.

...moj sin voli princeze, a ćerka superheroje
Ne, to ne znači ništa. Ne govori ništa ni o njihovom seksualnom opredeljenju, ni o karakteru. To samo znači da su naučeni da mogu sami da formiraju svoj ukus, bez uticaja društva koje guši svojim pravilima.

...imam nekoliko kilograma viška
Činim koliko mogu da se hranim zdravo. Nemam više 20 godina, pa ni figuru dvadesetogodišnjakinje.

...ponekad blamiram svoju decu
Ma koliko se trudila, sigurno će se desiti da moja deca osete grčeve u stomaku zbog nečega što sam uradila u njihovom društvu. Jednog dana će im to biti smešne i drage uspomene.

...svojoj deci umem da kažem NE
Njima se to sigurno ne dopada, ali ja znam da je to ponekad najbolje za njih.

...dozvoljavam deci da koriste mobilni telefon, kompjuter i tablet
Budućnost će počivati na tehnologijama i želim da moja deca budu spremna za to. Ne dozvoljavam im da sede ispred ekrana satima, ali im ne branim da se opuste uz omiljenu igricu.

...vodim decu u restoran
Ne pada mi na pamet da decu zatvorim u kuću i da ih vozim do škole da slučajno nekome ne bi zasmetao njihov glasan smeh ili igra. I meni je potreban predah sa porodicom, možda baš u tom restoranu u kojem ste vi rezervisali sto. Maler!

...ponekad lažem svoju decu
Jednostavno, postoje stvari koje deca ne treba da znaju. Naravno da ću pre slagati nego da kažem istinu koju dete možda nije spremno da čuje.

,,,zato što mi je dete pobesnelo u javnosti
Svima se desilo da mu dete dobije napad besa na javnom mestu, osim onima koji nemaju decu, a svi me gledaju popreko. Ne zameram im, jer sam i ja nekad davno mislila da to meni ne može da se desi.

...odvajam vreme za sebe
Možda rečenica „Jedino zadovoljna majka može da ima zadovoljno dete” zvuči kao floskula, a ali nije. Zaista je tako. Odvojte malo vremena za sebe i videćete kako će se to odraziti na celu porodicu…

...propuštam žurke i izlaske s prijateljima
Volim svoje prijatelje i trudim se da im posvetim onoliko vremena koliko mogu. Ali sada sam roditelj i jednostavno je nemoguće postići sve. Trebalo bi to da razumeju…

...zbog konstantnog umorna
Ako primetim da ovo nekome smeta, samo mu predložim da pričuva moju decu jedan dan…

...izbegavam tužne filmove
Kad dobijete dete, ceo vaš pogled na svet se menja. Naravno da vas boli svaka nepravda, ali prema deci postajete posebno osetljivi, čak i kada je reč o fikciji. I to je sasvim normalno.

...mislim na bezbednost
Kaciga i štitnici za laktove i kolena kad dete vozi bicikl, obavezno vezivanje svih pojaseva u sedištu, zvocanje ako neko vozi samo 5 km/čas brže od dozvoljenog... Sve to radim i to je sasvim u redu.

...mi je dete na prvom mestu
Ovo nikako nije razlog za bilo kakvo pravdanje. I ne znači da sam zapostavili muža, prijatelje, brak, sebe. Znači samo da sam pravilno odredila prioritete.

izvor: BuzzFeed.com

foto: Indogate.com, Happy People Barcelona Apartments, nueva mujer 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća