Roditeljstvo
08.06.2017.

Saznajte koliko još imate jajnih ćelija

Postoje analize koje mogu da pokažu koliko vremena je još ostalo do trenutka kada žena više neće imati mogućnost da zatrudni



Danas je sve više prvorotki između 35. i 45. godine života. Savremena žena želi prvo da završi školu, nađe posao, reši stambeno pitanje i dobro upozna partnera pre nego što se ostvari kao majka. Kako joj se ne bi desilo da zakasni za poslednju želju s liste, stručnjaci savetuju da na vreme uradi testiranje svoje plodnosti i procenu broja jajnih ćelija.

Ove analize pokazuju koliko vremena ima do trenutka kada više neće moći da zatrudni.

– Postoji nekoliko načina za procenjivanje plodnosti ili tzv. ovarijalne rezerve. Najvažnije je da se pacijentkinja na vreme javi ginekologu koji poznaje oblast reproduktivne endokrinologije i zna da proceni koliko vremena ona ima do trenutka kada više neće imati priliku da ostane trudna – objašnjava prof. dr Ana Mitrović Jovanović, specijalista ginekologije i akušerstva i načelnik Odeljenja dnevne bolnice u GAK „Narodni front“.

Prvo se proveravaju hormoni

To se utvrđuje na osnovu laboratorijskih analiza, u okviru kojih se proverava hormonski profil pacijentkinje, i vaginalnog ultrazvuka.

– Obe metode se rade u toku menstrualnog ciklusa. Da bi žena ustanovila koliko je plodna, postoje testovi koji se rade iz krvi, i to u određenoj fazi ciklusa. Proveravaju se hormoni 2. ili 3. dana ciklusa i na osnovu najvažnijih procenjujemo ovarijalnu rezervu ili okvirni broj jajnih ćelija koje su joj potrebne da ostane u drugom stanju.

Drugog ili trećeg dana menstruacije određuju se FSH ili folikostimulirajući hormon i estradiol, a radi se i Antimilerijan hormon i inhibin B.

– Ova testiranja se rade u laboratoriji, uključujući i hormone štitne žlezde kojima proveravamo i kako ona radi. Na osnovu njih možemo ustanoviti kakav je hormonski profil pacijentkinje. Ako se usput pojave određena odstupanja, rade se dodatne analize.



Ultrazvukom se prate folikuli

Plodnost žene se dalje utvrđuje na osnovu vaginalnog pregleda i ultrazvuka, koji se, takođe, radi u toku ciklusa.

– Ultrazvučnim pregledom procenjuje se broj folikula na jajnicima, tzv. broj antralnih folikula. Oni se najpre vide kao male crne tačke od nekoliko milimetara, pa pod dejstvom hormona rastu, pucaju i daju ovulaciju. To je najvažniji parametar na osnovu kog može da se ustanovi ovarijalna rezerva – objašnjava dr Mitrović.

Nakon što se spoje broj antralnih folikula, rezultati laboratorijskih analiza i doda životna dob pacijentkinje, sa velikom sigurnošću možemo reći kolika je plodnost te žene. Trebalo bi, doduše, imati u vidu da i drugi faktori utiču na reproduktivnu moć, poput sveukupnog zdravlja žene, urednog nalaza anatomije materice, prohodnih jajovoda. Svaka žena mora da bude svesna i da se broj i kvalitet jajnih ćelija smanjuje s godinama starosti jer mehanizam kojim se može sprečiti biološko propadanje jajnih ćelija ne postoji.

– Redovan ciklus je dobar signal da je sve u redu. Međutim, ne znači da žena s redovnim menstruacijama ima uredan hormonski profil i dobru ovarijalnu rezervu. Kada se menstruacije skrate na 21, 22 ili 23 dana ili kad ih nema svaki drugi-treći mesec, problem postoji.

Zamrzavanje jajnih ćelija kao rešenje

Postoji rešenje i za žene bez partnera koje još uvek ne razmišljaju o roditeljstvu, a kojima testovi pokazuju smanjen broj jajnih ćelija. One mogu da zamrznu svoj biološki materijal, pa kad jednog dana budu želele da rode, imaju šansu da ga odmrznu i ostvare reprodukciju.

Izvor: Blic žena

foto: bebo.club, Roditelji.me, LifePress magazin, Promo Dalmatia

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo