Roditeljstvo
29.05.2017.

Trikovi hipnoterapeuta: Kako da deca budu poslušna

Deca ponekad umeju da budu veoma neposlušna, ali, kako tvrde hipnoterapeuti, od svojih malih vragolana jednostavnim metodama možete napraviti anđelčiće… Hipnoterapeutkinja Alisija Iton veruje da jednostavnim komunikacionim strategijama možete da utičete na mališane, ali i da od njih napravite prave male “dobre anđele”.

U njenoj novoj knjizi “Reči koje deluju: Kako da deca budu poslušna”, možete pronaći praktične savete u vaspitanju mališana, koji u ponekad umeju da budu vrlo neposlušni. Donosimo vam trikove ove čuvene hipnoterapeutkinje:

Recite ono što želite da urade, a ne ono što ne želite 

– Mnogi od nas se često zaglave u krugu negativne komunikacije, koja se brzo pretvara u konstantnu- upozorava Iton. Fraze poput: “Ne ostavljajte sobu u neredu”, “Da li moraš da ostavljaš ovako patike?” ili “Koliko puta sam ti rekla da ne čupaš sestru?” – mogu biti veoma kontraproduktivne.

– Koristimo fraze koje su negativnog konteksta, a onda se iznenadimo kada nas deca ne poslušaju- kaže ona.
Međutim, Alisija kaže da deca nemaju sposobnost čitanja misli, zato bi trebalo da izbegavate ovakve fraze i da im recimo kažete: “Rasklonite lom u sobi i složite Lego kocke”. Videćete da ćete tako postići bolje rezultate.

Stvorite izluziju izbora 

Ukoliko detetu kažete: “Obuci se i požuri da ne zakasniš u školu” i dete vas ne posluša, onda bi trebalo da stvorite tzv. iluziju izbora. Postavljajte pitanja kao što su – “Koju majicu ćeš danas obući? Plavu ili belu?” ili “Šta ćemo prvo obući, pantalone ili majicu?”.

Dete će na taj način imati svoj izbor i poželeće da učestvuje, što će ga dalje motivisati. Slične fraze možete primeniti u bilo kojoj situaciji.

Govorite kao da će dete da uradi ono što tražite 

Reč “kada” spada u reči koje se najviše primenjuju u hipnoterapiji. Ovom rečju blago se podrazumeva da će se nešto izvršiti, kad-tad.

Dajte detetu suptilnu poruku da je pred njim neki zadatak koji mora da izvrši. Alisija predlaže fraze poput: “Kada završiš sa pospremanjem svoje sobe, ručaćemo”, “Kada završiš domaći zadatak iz matematike, idemo u park”, “Kada se obučemo, možemo da siđemo da doručkujemo”…

Stvorite konverzacionu konekciju između vas i deteta

Prema Alisijinom mišljenju, stvaranje veze sa detetom dok pričate, može doprineti tome da deca budu poslušnija. Ona predlaže da stavljate sebe na detetovo mesto, kao i obratno, koristeći fraze poput: “Ja, baš kao i ti, shvatam da ima puno izbora pred tobom”, “Ti, kao i ja, shvataš da je mnogo lakše raditi domaći zadatak za stolom na kome nema nepotrebnih stvari”. “Kao” obrazac dok pričate nešto detetu može vam pomoći da sa detetom uspostavite bolju komunikaciju, posebno ako je ona otežana.

foto: Redbook, lifemade.gr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno