Roditeljstvo
22.05.2017.

6 stvari zbog kojih zaposlene mame nikada ne treba da se izvinjavaju

Zaposlene majke puno rade, stoga je sasvim prirodno da osećaju i puno krivice oko puno stvari. Na poslu, kod kuće i u društvu. Puno se toga zapravo očekuje i zahteva od zaposlenih majki. Ponekad se taj pritisak jednostavno gomila i stvara tu potrebu da kažemo ''žao mi je''.

Potreba za izvinjavanjem ne znači naravno da ste nešto loše uradili. Ali reči su važne. Mnogi od nas, na primer, koriste reči zbog kojih možemo zvučati manje pouzdano ili sposobno-čak i ako se tako i ne osećamo.

Stoga vam donosimo 6 stvari zbog kojih zaposlene majke nikada ne treba da se izvinjavaju:

1. Odlazite kući na kraju radnog dana
''Kraj'' dana se i zove s razlogom. Odlazite kući jer je jednostavno došao kraj radnog dana. Ako se zbog toga niste izvinjavali pre nego što što imali decu, onda pogotovo nemate razloga da se sada počnete izvinjavati što idete kući. Ne morate se osećati krivom ako imate svoje privatne obveze zbog kojih ne možete ostati prekovremeno i dovršiti poslovne obveze ili pak ostati na neformalnom duženju.

2. Tražite napredovanje
Bez obzira na to hoće li vaše napredovanje biti prihvaćeno ili ne, ne morate se izvinjavati što imate ambiciju i želju za napredovanjem. Ako ništa drugo, vaš šef bi se trebalo da vama zahvaljuje što ste pokazali inicijativu I sposobnost i spremnost za više odgovornosti. Pitajte se samo ovo: bi li se muškarac izvinjavao jer želi bolji i važniji posao?

3. Tražite fleksibilnije radno vreme
Ako nešto želite, pitajte za to. Ako želite pregovarati oko fleksibilnost na poslu, ponašajte se kao kad pregovarate oko bilo koje druge stvari na poslu. Za neke ljude je to njihova plata ili titula. Za druge je mesto gde žele raditi i njihovi radni sati.

Ne morate se izvinjavati jer to želite ili trebate. Ako ovo ne razumete, ovo je končano dobro vreme reći ''žao im je'', odnosno, ''žao im je što ne cenite što mogu biti produktivna u više flekibilnoj radnoj okolini''.

4. Volite svoj posao
Mnogi od nas rade iz finansijskih razloga. Ali to ne znači da ujedno i ne možemo voleti svoj posao. Ako volimo svoj posao i trošimo određeno vreme i energiju na svoje karijere, možemo se osećati krivima jer smo ''previše'' zainteresovane za svoj posao. Ako se tako osećate, to je jednostavno tako. Prihvatite. Jedino, nema potrebe da se izvinjavate zbog toga!

5. Ne možete stići na svaku utakmicu, predstavu ili večeru
Ako ne radite od kuće, postoje šanse da nećete stići na svaku predstavu, utakmicu ili kući kako bi na vreme uspavali dete. Ali ne morate se zbog stoga izvinjavati. Ako to odaberete, to je u redu, ali zapamtite ako se izvinjavate zbog toga deca i suprug imaju određena očekivanja od vas koja možda nisu realna ili održiva.

6. Reći šefu da ste trudni
Nadamo se da ovo ne moramo puno objašnjavati. Možda se možete osećati krivima zbog toga što se sada posao mora raspodeliti na vaše kolege, ail ovo je posebno vreme u vašem životu i pogrešno je da vi i vaši kolege mislite da se zbog toga morate izvinjavati. Bez obzira kako se osećate, pokušajte im objasniti taj osećaj krivice koji vas tera da se izvinjavate.

foto: BabyCenter, Crecer Feliz

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća