Roditeljstvo
12.05.2017.

15 stvari neophodnih svakoj zaposlenoj mami

Kada kažemo zaposlena mama, mislimo zapravo na sve mame – kao što svi znamo, odgajanje dece je posao s punim radnim vremenom. Za one koje rade još i izvan kuće, koordiniranje između majčinstva i radnog vremena od 8h do 16h može biti stvarno iscrpljujuće.

Ako želite uspeti u svemu što radite, bitno je da imate „opremu za preživljavanje“ za zaposlene mame. Donosimo 15 osnovnih saveta koje će pomoći svaoj zaposlenoj mami. 

Kvalitetna ishrana

Ako još uvek dojite, budni ste do svitanja, radite do kasno ili možda svo troje, trebaće Vam energija. Pronađite mesto u svojoj kancelariji (lfijoku, korpicu, policu u skladištu) da biste nabavili ono što će Vam u trenutku vratiti energiju. Napravite zalihu čokoladica sa žitaricama, vode, konzervirane supe i instant kafe kako biste uspeli izdržati kroz ceo dan. Vaša zaliha će Vam isto tako pomoći u slučaju da ste zaboravili poneti ručak.

Kalendar ili planer

Nije bitno je li u elektronskom obliku ili na papiru, morate se nekako organizovati. S tako mnogo obaveza, lako ćete zaboraviti na sastanak ili koncert. Budite što delotvorniji u sinhronizaciji kalendara sa svojim suprugom ili partnerom i ostavite sebi hrpu podsetnika i upozorenja.

Grupe podrške

Imati snažnu emocionalnu potporu, ljude  koji saosećaju  s Vašim potrebama i naprezanjima,  vrlo je bitno za zaposlenu mamu. Postoji internet, ali i klasične grupe podrške za zaposlene mame koje Vam mogu pomoći da se osećate sretno i uravnoteženo.

Pouzdana briga za decu

Imati dadilju, vrtić ili školu kojoj verujete bitno je, ne samo za Vaše dete, nego i za Vaš mir i osećaj sigurnosti tokom dana. Uvek je bitno imati i rezerve u slučaju da se nešto dogodi nešto neočekivano.

Užitak samo za sebe

Pedikir, kolač nakon večere ili veče u bioskopu – nema veze šta je, dokle god Vas uveseljava. Važno je nagraditi se, odmaknuti od svakodnevice i izbeći rutinu.

Kupovina na internetu

Danas je lakše nego ikad kupovati odeću, razne uređaje, pa čak i hranu iz fotelje. Iskoristite usluge dostavljanja namirnica, odeće i uređaja po nižim cenama, kupone i dnevne ponude. Kupite potrepštine bez ustajanja od stola i vođenja dece sa sobom.

„Zahvalna odeća“

Odeća koju ne treba peglati i koja se može prati u mašini postaće Vaš najbolji ulog kao jedne zaposlene majke. Isto tako, birati odeću prikladnu i za dan i za noć i za posao i za vikend, smanjiće Vaše troškove.

Polugotova jela

Odavno je prošlo vreme nezdravih zamrznutih pizza ili  fast food hrane za zaposlene mame koje moraju brinuti i za kuvanje večere. Danas je na tržištu hrpa zdravih smrznutih jela koja su laka za pripremu i zahtevaju minimalno čišćenje. Sve se više pojavljuju i usluge dostave zdravih jela. Potražite na internetu šta je dostupno na Vašem području.

Granice

Budite dostupni kolegama s posla samo tokom radnog vremena. To daje vašem umu pauzu od stresa izazvanog poslom i omogućuje Vam da se posvetite porodici. Razmislite o preusmeravanju poziva na govornu poštu i ostavljanju poruke na elektronskoj pošti kada ste izvan kancelarije.

Vitamini

Lako je razboleti se ako premalo spavate ili 40 sati nedeljno delite skučenu kanclariju. Dnevna doza vitamina može smanjiti broj prehlada koje ćete pokupiti i doneti u svoj dom.

Dobra frizura

Koliko god Vas privlačila neka moderna, odlučite se za klasičnu frizuru čije održavanje ne zahteva mnogo alata i preparata pa ćete imati više vremena ujutro.

Cilj izvan poslovnog plana

Treniranje za maraton, odlazak na kurs slikanja ili nešto jednostavno poput dovršavanja čitanja knjige dobri su načini koji će Vam pružiti priliku da se nečemu radujete i izvan poslovnog plana i postignete nešto što nije isključivo vezano uz posao.

Mašina za pranje posuđa

Nabavite jednu, ako još uvek niste. Želite li stvarno, nakon dugog sastanka,  kuvanja večere i ostalih kućanih poslova, još i 30 minuta provesti s rukama do laktova u vodi?

Podsetnici na dom

Uokvirene fotografije, dečji crteži i udobno ćebence prebačeno preko Vaše stolice pomoći će Vam da se i na poslu osećate kao kod kuće.

Vežbajte

Nije bitno radi li se o 20-minutnoj šetnji po parkiralištu tokom pauze za ručak ili časova sa trenerom – pokrenite se! Osećaćete se bolje i lakše se nositi sa stresom… da ne spominjemo da ćete opet stati u one pantalone koje ste nosili pre trudnoće.

foto: Guía Infantil, bbmundo, creser feliz, angel-workout.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća