Roditeljstvo
30.03.2017.

Kako najbezbolnije proći kroz period povratka na posao?

Većina mama, kada se približi povratak na posao, poželi da još malo produži ostanak kod kuće i vreme provedeno sa bebom. Međutim, najčešće je to nemoguće, ili jednostavno neophodno da biste mališanu pružili sve neophodno. Mame koje su već prošle kroz to iskustvo imaju ove savete za vas: 

1. Ispitajte mogućnosti
Kad se radi o brizi za dete, važno je razmotriti različite činioce, napraviti popis stvari 'za' i 'protiv' svakog predloga. Ako se odlučite za vrtić, morate imati na umu da će tamo vaše lične želje poštovati samo u određenoj meri, jer je kolektiv mesto gde se dete ipak treba prilagoditi većini.

U vrtiću postoji rutina i vaše dete se mora uklopiti u nju. S druge strane dadiljama možete dati tačna uputstva kojih bi se trebalo pridržavati. Osim o željama, morate razmisliti i o svom radnom vremenu. Dadilje su, za razliku od vrtića, fleksibilne, dok ćete u većini gradskih vrtića dete morati preuzeti do 17 ili 18 sati. Razmislite i o privatnom vrtiću, gde postoji mogućnost i poslepodnevnog ostanka mališana. Naravno, gradski je vrtić najjeftinija opcija.

2. Na tajnom zadatku
Neki su vrtići i vaspitačice uvek na dobrom ili lošem glasu – raspitajte se u komšiluku (ako će mališan tamo pohađati vrtić) ima li ko kakvog iskustva s vrtićima za koje ste se odlučili. Pitajte mame u nekoj grupi na Facebooku.

Znate kako to ide – uvek neko zna nekog, ko zna nekog... Ne govorimo o tračevima, nego praktičnim stvarima. Naravno, ne možete se u potpunosti pouzdati u glasine, ali ako načujete da neka dadilja, na primer, odbija koristiti platnene pelene, a vi ste gorljivi zagovornik istih, naravno da ćete poželeti da vašeg mališana čuva neko ko podržava platnene pelene. Iskoristite svakako dane otvorenih vrata u vrtićima, pa pogledajte unutrašnjost, upoznajte vaspitačice...

3. Izaberite najbolje
Možda ste se uvek 'kleli' kako vaša svekrva ili mama neće nikad čuvati vaše dete, ali ako uvidite da nemate drugih mogućnosti, bilo bi ludo ne pristati na ovu opciju. Osim što je najjeftinija, detetu će baka (ili deda) biti najmanje stresna promena. Ipak, ako želite da mališan bude u društvu vršnjaka, privatni vrtić je dobra opcija. Iako takođe uglavnom primau mališane tek s godinu dana (možda koju nedelju ranije), u nekim mestima više nisu najskuplja opcija. 

4. Oslonite se na svoj instinkt
Mama uvek zna najbolje! Upravo zato što mama ima najbolji instinkt, a on vam može pomoći i kod izbora najbolje brige za dete. Posebno je to tačno ako se odlučite za dadilju, popularno zvanu teta čuvalica. Ako na prvu ne osećate da je to prava osoba za vaše dete, odmah odustanite!

5. Sve objasnite
Mislite da je besmisleno mališanu najaviti da će krenuti u vrtić? O ne, nikako! Dete je s godinu dana već svesno puno toga, više nego što možemo zamisliti. Stoga barem nekoliko nedelja pre polaska u vrtić počnite govoriti o vrtiću, recite da ćete ga ostaviti tamo ujutro, doći po njega poslepodne, recimo 'nakon spavanja'. Priču, naravno, prilagodite u zavisnosti od toga ko će čuvati dete.

6. Budite pozitivni!
Kad pred detetom govorite o čuvanju – vrtiću, baki, dadilji – budite isključivo pozitivni. Nemojte ni slučajno pokazati koliko vam teško pada činjenica da se vraćate na posao, da dete ostavljate nekom na čuvanje. Čak i onda kad mislite da samo usput čavrljate s prijateljicom ili suprugom, dete će prepoznati vaše osećaje iz načina govora. Radije pričajte kako će se u vrtiću tako dobro zabaviti, kako su vaspitačice super, kako tamo ima jako puno dece i igračaka...

7. 'Pripremno' čuvanje
Bez obzira na koji se tip čuvanja odlučili, ako ste godinu dana proveli ne odvajajući se predugo od mališana, dobro bi bilo dogovoriti s nekim iz porodice ili prijateljicom da na nekoliko sati pričuva mališana pre nego počnete raditi. Ovako će dete shvatiti da mama nekad ode, ali se uvek vrati.

8. Priče za laku noć
Ako detetu čitate priču za laku noć, nabavite slikovnicu koja govori o mališanima u vrtiću, pa je čitajte pre spavanja. Neka to bude vesela slikovnica, nakon koje će mališan jednostavno poželeti u vrtić. Naravno, možete ih čitati i u toku dana, te pružiti mališanu dodatna objašnjenja, podstaknuti entuzijazam kod njih.

9. Stvorite prijateljstva
Ako se odlučite za vrtić u komšiluku, raspitajte se kod mama u parku u koji će vrtić njihov mališan ići, pa unapred pokušajte upoznati mališane. Dogovorite se za zajedničko druženje. Ako se vaš mališan dotad nije puno kretao u društvu vršnjaka, ovo bi mogla biti sjajna ideja, jer će mu društvo drugih mališana biti sjajno provedeno vreme. A i vama bi se mogla svideti druženja s mamama vršnjaka.

10. Nemojte bežati
Iako će vam zasigurno pasti na pamet da se prilikom privikavanja na vrtić iskradete dok mališanu pažnju zaokupljaju nove igračke, nemojte to učiniti! Tako biste mogli izazvati paniku kod mališana kad shvati da vas najednom nema. Čak i ako dete plače dok se opraštate od njega, svakako mu recite da sada morate otići i da ćete se ubrzo videti. Naglasite kada otprilike – videt ćemo se kad se probudiš/kad ručaš. Kad odlučite ići – krenite Ako se nećkate, to bi moglo samo produžiti agoniju mališana.

11. Ponudite "tešilicu"
Ponudite detetu prelazni objekt, nešto što će ga podsećati na dom – to može biti ćebence, plišana igračka ili duda. Osim toga, možete mališanu, u dogovoru sa vaspitačicama, ostaviti i neki svoj predmet, koji može 'čuvati dok ne dođete'. Tako će mališan imati na umu da ćete se vratiti po njega.

12. Zajedničko vreme
Kad nakon radnog dana dođete po mališana, uspostavite neki ritual koji ćete onda ponavljati svaki dan. To može biti čitanje knjige ili odlazak u park. Kad ste napokon ponovno zajedno, neka to bude posebno vreme. Tako će se dete uvek radovati novom danu.

foto: sheknoes, babblon.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno