Roditeljstvo
14.03.2017.

5 rečenica koje roditelji treba da zaborave

Mnogi roditelji sanjaju da njihovo dete u budućnosti postane nezavisna i uspešna osoba s jakim karakterom. Ali vrlo često ne znamo zašto izrastaju u životno neprilagođene osobe. Roditelji ostaju u nedoumici: “Kako se to dogodilo?” Čak i jedna na izgled nevina fraza, može uticati na psihu deteta. 

Zato, kada pričate sa njma pažljivo birajte reči i shvatajte ovo ozbiljno. Prenosimo vam TOP 5 fraza, na koje treba da zaboravite jednom i zauvek.

“KADA SAM BIO U TVOJIM GODINAMA, BIO SAM ODLIČAN UČENIK!”

Za svako dete – roditelji su ljudi koji znaju sve. Oni formiraju odnos deteta ka svetu oko njega i samom sebi. U frazi “Uvek sam bio odličan učenik” dete vidi konkurenciju. Deca, koja često čuju ovakvu frazu, celi život u porodici nešto dokazuju.

S jedne strane, to je dobro, ali pri tome osoba ostvaruje nešto ne zbog sebe, već za mamu i tatu. Ovo radi da bi roditelji uvideli da je ono vredno njih. Takva osoba, praktično, nikad ne uživa u svojim uspesima. Izuzetak ima mesto, ako “roditelj-odlikaš” priznaje postignuća svog čeda, ali to se retko događa.

“NE VOLIM TE, KAD NISI DOBAR”

Nakon ove fraze dete se može početi truditi biti ispravno. Ali, pri tome, ono odbacuje sve svoje potrebe i želje i pokušava pogoditi tuđa očekivanja. Roditeljima to odgovara, ali na kraju, identitet deteta ostaje sakriven.

Kada odraste, pokušava svima udovoljavati i živeti s motom: “Želim da me vole, a zato moram učiniti ono što drugi žele. Nemam svoje želje, zato postoje želje drugih “.

“TANJA NA POLUGODIŠTU IMA ZAKLJUČENO 5, A TI 4”

Roditelji žele ono što je najbolje. Ali, takve uporedbe su vrlo bolno iskustvo za dete. Deca ga prenose u svoj odrasli život. Detetu je vrlo neugodno kada ga upoređuju s nekim drugim. U svom budućem životu, takve se osobe nastavljaju uspoređivati s drugima, ali ne u svoju korist. Ova fraza neće izazvati kod deteta želju da postane bolje.

“NE SRAMOTI ME!”

Zbog ovakve fraze kod deteta se počinje razvijati kompleks. Ono misli da je sramota, ne samo za majku i oca, već i za ostale. Deca žele pažnju, ali ne znaju šta s njom raditi. Oni se sakrivaju, zatvaraju i postaju izgubljeni.

“NE ŽELIM DA TE VIDIM I DA TE ČUJEM!”

Dete koje čuje ovu frazu, živi s osećajem krivice pred roditeljima, za ono što njima smeta da žive dobro. Budite pažljivi sa izjavama takve vrste.

Ovih 5 fraza treba isključiti, ako ne želite da se kod vašeg deteta formiraju kompleksi. Govorite svom detetu više o vašoj ljubavi prema njemu, o tome kakve vrline ima i kako ste ponosni na njega.

I ono će, iz svoje slobodne volje, dati sve od sebe.

foto: Super žena - B92, mondo

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno