Roditeljstvo
12.03.2017.

Kako odgajati samostalno dete?

Biti roditelj najlepši je, ali i najteži posao. Majke i očevi svakodnevno su suočeni s nedoumicama, izazovima, strahovima, s pitanjima odgajaju li svoje dete pravilno. Ovo je, kako kažu iskusni roditelji, sve što morate znati o vaspitavanju deteta…

1. Dozvolite detetu da pogreši

Želite li odgajati samostalnu osobu, detetu morate nekad dopustiti da pogreši, bez da mu vi pomognete. Zapamtite: dugoročna dobrobit – tinejdžer koji, na primer, zna sam da opere svoju odeću – iziskuje trenutnu neprijatnost.

Pre nego uskočite pomoći detetu u obavljanju nekog fizičkog zadatka, zapitajte se ‘Je li moje dete u opasnosti?’ Zatim se zapitajte ima li dete potrebne veštine (spretnost i ravnotežu) i zadovoljene osnovne potrebe (je li naspavano i sito). Ako je odgovor da, pustite dete da samo proba da obavi zadatak.

2. Pridržavajte se 3 pravila domaćih zadataka

1. pravilo: Prvo uraditi ono najteže.

2. pravilo:Sklonite mobilni. Dok radi domaći, detetu će možda biti potrebna tehnologija, poput računara, ali za to vreme barem ne mora slati SMS-ove.

3. pravilo: Čim je domaći gotov, može spakovati torbu za sutra i staviti je pored vrata.

Ovaj proces od tri koraka dete lako može usvojiti pa ćete ga vi puno manje morati ‘gnjaviti’ zbog obavljanja školskih dužnosti.

3. Zapamtite akronim G.U.U.U.

Napadi besa često se događaju zato jer je dete gladno, uznemireno, usamljeno ili umorno.

4. Praktikujte svakodnevne gestove dobrote

Učite svoje dete da drugima treba da pomažemo svaki dan, a ne samo kada su praznici. Podstičite dete da barem jednom nedeljno učini neko malo dobro delo, bilo da pomogne prijatelju ili komšiji da počisti opalo lišće. Fokusirajući se na druge, dete će naučiti što znači biti zahvalan.

5. Budite strogi oko vremena odlaska na spavanje

Istraživanje je dokazalo da 7-godišnjaci koji nemaju određeno vreme odlaska na spavanje imaju više problema s ponašanjem od onih koji svako veče idu spavati u isto vreme.

6. Pustite ga da čita šta želi

Deca koja čitaju iz vlastitog zadovoljstva razvijaju puno šire poglede na svet te su puno bolja ne samo u društvenim, nego i u prirodnim predmetima. Pustite da dete u slobodno vreme čita što želi – najbitnije je da stekne naviku čitanja.

7. Nemojte davati detetu novac kada sredi svoju sobu

Nagradite li dete novcem kada nameti svoj krevet, ono će očekivati novac svaki put kada ga zamolite da nešto uradi ili da vam pomogne u obavljanju kućnih poslova. Detetu možete davati mesečni džeparac kako bi učilo pravilno raspolagati novcem te za sveukupno dobro ponašanje, ali nemojte ga novčano nagrađivati na dnevnoj bazi.

8. Učite ga hrabrosti

Želite samouvereno dete? Neka iz vašeg primera uči o sitnim, zdravim rizicima u životu. Na primer, idite sami u bioskop i posle objasnite detetu zašto to nije nešto zbog čega bi trebalo da se oseća neugodno (mnogi odrasli ne žele ići sami u bioskop jer im je nelagodno). Ili, neka vas dete vidi kako se smete kada shvatite da ste celo jutro nosili majicu naopačke, umesto da vas je sram.

9. Ne kuvajte posebne obroke za dete

Dete mora naučiti da jede ono što jedu njegovi roditelji. Ne mora pojesti sve što ste pripremili za ručak, ali mora izabrati one namirnice koje će mu pružiti hranjive materije. Puno je važnije što sve dete pojede tokom dana ili nedlje, nego jedan balansirani obrok.

10. Posebno pažljivi budite kada napuni 14 godina

U tom uzrastu uticaj vršnjaka počinje slabiti i ono počinje razmišljati svojom glavom umesto da samo sledi ‘vođu’. Želite li da vaše dete što pre počne razmišljati sopstvenom glavom, što češće podstičite razgovore o njegovim prijateljima (pitajte ga, na primer, šta ima novo kod njegovih prijatelja) kako biste znali s kim se druži.

11. Pobedite strahove zdravim razumom

Boji li se dete psa nemojte ga voditi na drugu stranu ulice kada prema vama ide pas. Demistifikujte strah. Recite "Vidi, pas! Ajmo pitati vlasnika možemo li ga pomazitii i opipati kako mu je krzno mekano". Kada se dete, na primer, ide vakcinisati, budite saosećajni, ali ne previše emotivni. Kažite ‘Sve je u redu. Gotovo je za par minuta’, umesto ‘Znam, boli!’.

12. Kako bi malo dete bilo tiše, snizite svoj glas umesto da ga povisite

Na ovaj način dete će se fokusirati na ono što mu govorite. Možete problem učiniti i zabavnim. ‘Želiš li čuti šta ćemo sada raditi, skači na jednoj nozi’. Najmlađe će ovakve igrice oduševiti.

13. Prvo pazite na sebe, a onda na dete

Želite li biti što bolji roditelj, prvenstveno morate voditi računa o sebi. Roditelji koji sami sebe lišavaju odmora, hrane i zabave radi dece, zapravo nikome ne čine dobro. Mnogi roditelji osećaju krivicu jer puno rade pa svo slobodno vreme žele posvetiti deci. Ali, takvo ponašanje često rezultira emocionalnom i fizičkom iscrpljenošću. Izdvojiti vreme za sebe vrlo je važno, pa makar to bilo i samo 15 minuta opuštajuće, tople kupke.

foto: Guía Infantil, Leo Paciaroni, Prensa Libre

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća