Roditeljstvo
16.02.2017.

Kako se naspavati sa bebom u kući?

Kvalitetan san je izuzetno važan za psiho-fizičko stanje svakog pojedinca, a pogotovo novopečenih roditelja. Nedostatak odgovarajućeg odmora dovodi do konzumacije veće količine masnije hrane i debljanja, loše koncentracije pri obavljanju svakodnevnih poslova, povećanog stresa, depresije, a može imati i loš uticaj na stanje srca i krvnih sudova.

Od manjka sna obično pate roditelji s malom decom. Evo kako sebi ipak možete pomoći:

1. Podelite poslove
Majkama se savetuje da u prvim danima i nedeljama a nakon dolaska iz porodilišta spavaju kada i njihova beba. Međutim to nije baš najjednostavnije ako imate mnogo obaveza. Upravo je zato podela poslova između partnera ključna s malom bebom u kući.

To što je majka u prvim mesecima bebinog života stalno uz njega, ne znači i da ima vremena za kuvanje, spremanje, peglanje, čišćenje i druge kućne poslove.

Skratite sebi muke i podelite zaduženja, a oni sretni potražiće pomoć i od drugih izvora – bliže i dalje rodbine ili prijatelja. Što je više ljudi uključeno u poslove, to su veće šanse da ćete imati vremena da odspavate..

2. Tuširajte se hladnijom vodom
Preterano uzimanje kofeina u obliku kafe ili drugih energetskih pića začaran je krug. Bez njega nam se čini da se ne možemo razbuditi, a zbog velikih ispijenih količina nećemo moći zaspati.

Baš zato dobro je ograničiti unos pića s kofeinom, a to se posebno preporučuje mamama koje doje. Ako se ujutro ili tokom dana želite razbuditi bez pomoći ovog stimulansa, pomoći će vam lagano razgibavanje, odlazak na svež vazduh ili  tuširanje hladnom ili mlakom vodom.

Razbudiće vas i konzumacija energetske pločice, komadić tamne čokolade s visokim sadržajem kakaa, ali i sam čin žvakanja. Izaberite hrskavu jabuku koja je prirodni izvor šećera, a telo snabdeva vitaminima i mineralima.

3. Držite se istog rasporeda
Roditelji će se bolje naspavati ako bez većih problema spava i njihov mališan. Decu od najranijeg uzrasta treba učiti rasporedu, odnosno što je moguće sličnijem vremenu hranjenja, spavanja, kupanja, igranja i slično. Na taj način beba će osećati umor u slično doba dana te lakše utonuti u san.

4. Ne ustajte (uvek) tokom noći
Neki stručnjaci savetuju da bebe između četvrtog i šestog meseca života imaju sposobnost za neprekinut san od šest do osam sati, što znači da su sposobni prespavati noć bez dodatne pomoći. Stoga nije potrebno ustajati se iz kreveta na prvi zvuk komešanja iz kreveca.

Bebe nakon četvrtog meseca života imaju dovoljno veliki želudac da u njemu imaju dovoljno hrane za noć, pa im nije potrebna vaša pažnja.

Bebe ne žele da znate kako su sposobne da se same uljuljkaju u san. No ako se dižete na prvi znak njihovog komešanja, uzimate ih u naručje, hranite ih i tešite one će postati zavisne od toga i očekivaće takvo ponašanje i u budućnosti. 

5. Opustite se
Studije su pokazale da deca od najraniijeg uzrasta mogu osetiti nervozu kod svojih roditelja, te da i sami postaju nemirni zbog toga. Nemirno dete je teško uspavati, pa na kraju roditelji probdiju celu noć pokušavajući ih smiriti. Upravo zato potrebno je opustiti se koliko god je to moguće.

Iskoristite pomoć baka-servisa i priuštite sebi jedno veče u nedelji kada ćete otići sa svojim partnerom van kuće i bez deteta. Opustite se možete i s toplom kupkom pre spavanja, bojenjem bojanki za odrasle ili nekom sličnom aktivnošću.

foto: Nourish Baby, Mum Meets Mum

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi