Roditeljstvo
12.02.2017.

Šta deca mogu da nauče iz vašeg ponašanja?

Od samog rođenja svaki roditelj ima cilj svojoj deci pružiti ono najbolje što može i svojim primerom pokazati i usaditi prave životne vrednosti. Roditeljstvo i vaspitanje najkompleksniji su životni zadatci svakog roditelja a to se čini svakodnevnim pružanjem ličnog primera. Vrednosti koje želite da imaju i vaša deca pokažite svojim primerom.

Volite svog partnera – Stabilna veza, puna ljubavi, poštovanja, prijateljstva jedan je od presudnih činilaca za normalan mentalni razvoj dece i način na koji će oni dalje u životu percipirati ljubav, vezivanje, pa na kraju i odgajanje vlastite dece.

Radite svaki dan – Kako usaditi deci pravilne radne navike? Naravno, najpre svojim primerom. Pokažite im, ne samo da radite dok ste van kuće, nego da i radite kod kuće kako bi svima život bio lepši i ugodniji i što je produkt tog rada (čisti dom, odeća i obuća, skuvano jelo…).

Smejte se svaki dan – Ako vam možda i nije do smeha, potrudite se da se nasmjete svojoj deci.

Budite prisutni – Možete telom biti prisutni, ali duhom miljama daleko! Potrudite se da budete angažovani oko njihovih života, bilo kada rade domaći, kada se igraju, kada idu na spavanje. Svaki dan koliko je to maksimalno moguće.

Budite fer – Budimo realni, ko bi imao svaki dan snage i volje rešavati dečje razmirice oko igračaka ili bilo čega drugog i pri tome utvrđivati ko je kriv za nešto, a ko nije. Najlakše je kazniti svu decu i gotovo. No, imajte na umu da to zaista ponekad nije pošteno.

Odmarajte se – Pokažite deci da se i vi morate odmoriti, barem na kraće vreme tokom dana.

Recite „oprosti“ – I vi možete pogrešiti, ali zato se potrudite da se izvinite i pokazete da vam je žao. To je jedini način da se i vaše dete sledeći put izvini ako je pogrešilo.

foto: huffingtonpost.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Mar
2024
Porodični odnosi
18.
Mar
2024
Roditeljstvo
14.
Feb
2024
Trudnoća