Roditeljstvo
18.01.2017.

10 bitnih pravila za sve mame dečaka

1. Ljubite ga, puno, puno
Svaka majka koja ima sina zna koliko njihovi mališani mogu biti prave maze. Isto tako, te iste maze većinu dana mogu biti i živahni, pomalo grubi i destruktivni. No, u onim trenucima kada vaše majušno biće pokaže svoju nežnu i osećajnu stranu te vas zagrli i zaželi se vašeg dodira, upravo tada ne štedite svoje osećaje.

Ljubite ga, grlite ga i mazite koliko god možete. Poljupci i dodiri vrlo su važni kod razvoja deteta, što će najviše doći do izražaja kada vaša beba postane muškarac koji se ne libi pokazati osećaje. Ljubite ga i tada.

2. Naučite ga kućnim poslovima
Ako vas dete posmatra dok kuvate, čistite ili pripremate rublje za pranje, dozvolite mu da učestvuje i to što više. Objasnite mu šta radite i pokušajte deo posla simbolično prebaciti na njega.

Kada vaša beba postane dečak, takve stvari im više neće biti zabavne, ali budite istrajni i sitnice poput sklanjanja tanjira ili čaše, usisavanja ili sličnih kućnih poslova pretvorite u rutinu. Kada odraste, sin će vam biti zahvalan.

3. Dozvolite mu da se zaprlja i iscepa odeću
Dečaci mogu biti razigrani i nestašni što često dovodi do malih nezgoda poput iscepanih pantalona i zaprljane i uništene odeće.

Živciranjem oko takvih sitnica i zabranama nećete ništa postići, a potrošićete puuuno energije nizašta. Skakanje, padanje, prosipanje i uništavanje samo su deo odrastanja koji je kod dečaka često nešto izraženiji.

4. Pokažite mu primere dobrih muškaraca
Otkako se rodi, vaš će sin biti okružen mišićavim likovima pod maskama iz crtanih filmova koji svojom pojavom plene pažnju. No pobrinite se da mu približite i upoznate ga s muškarcima koji 'rasturaju', ali ne silom i snagom već svojom glavom. Pisci, slikari, fizičari, nobelovci… lista je duga.

5. Pokažite mu primere dobrih žena
Slike prekrasnih žena iz časopisa, kataloga iz sveta poznatih i slavnih nešto su s čime će vaše dete odrastati. No osim takvog pogleda na pripadnice suprotnog spola, pobrinite se da sazna ko su žene koje su svoje mesto među slavnima pronašle i zbog svog talenta, znanja, upornosti, svojih životnih stavova.

6. Naučite ga lepom ponašanju
Deca upijaju poput sunđera i svaka informacija koju podelite sa svojim sinom biće sačuvana u njegovoj memoriji. Naučite ga kako se jede bez srkanja i mljackanja, pokažite mu šta znači biti pristojan prema starijima, slabijima i devojčicama. Jednom kada postane muškarac, sve će vam se to dvostruko vratiti, a vašeg će pristojnog sinčića svaka majka poželeti za zeta.

7. Podstaknite njegovu nežnu stranu
Za razliku od devojčica, dečaci ne vole pokazivati svoje osećaje, a taj prirodni instinkt 'prikriva' njihovu skrivenu nežnu stranu. I tu nastupate vi. Pokažite mu i objasnite šta znači nežnost i dozvolite mu da je sam oseti i iskaže prema bebi, životinjama, biljkama, ali i prema drugoj deci i odraslima.

8. Družite se s njim izvan kuće
Iako su većinom tate ti koji svoje živahne dečake vode na sportska događanja, vožnju biciklom ili igranje s loptom, i vi se s vremena na vreme uključite u ovaj deo zabave. Pokažite mu da ste mama koja ga razume u svakom pogledu pa tako i u 'muškim' aktivnostima.

9. Dozvolite mu da oseti poraz
Niko ne voli da gubi i to se primeti u najranijem uzrastu. No poraz je deo života, što će vaš sinčić vrlo brzo shvatiti. Ako izgubi u nekoj igri ili na takmičenju, dozvolite mu da se ljuti i da bude malo razočaran.

To su normalni osećaji s kojima je bolje da se susretne u što ranijem uzrastu. Što pre shvati da ne dobijemo uvek ono što poželimo, to će mu odrastanje biti lakše.

10. Uključite se u njegov život izvan kuće
Dok su maleni, dečaci su jako vezani za majku, no s vremenom počinju ih zanimati brojne aktivnosti izvan kuće, daleko od vas. Pokušajte se što više uključiti u stvari koje ga zanimaju i u kojima uživa.

Ako se bavi sportom, pratite njegove nastupe, uspehe i neuspehe, kada počne izlaziti, saznajte ko su njegovi prijatelji i upoznajte njegovu simpatiju…

foto: Mamas Bellas, Despertar de Oaxaca, debeverse.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi