Roditeljstvo
15.01.2017.

5 pitanja koja mogu da razbesne svaku majku

Koliko puta vam se dogodilo da čim vaša beba zaplače, istog momenta ispred vas se stvori neki dušebrižnik sa pitanjem da nije možda gladna? A pritom je video da ste je dojili pre pet minuta. Ovakva neumesna pitanja u sekundi razbesne svaku majku, a ima ih još. Zato sledeći put dobro razmislite pre nego što izgovorite sledeće rečenice. 

Sigurno je gladna
Ko šta radi po ceo dan, vi dojite vašu bebu i onda čim ona zaplače istog momenta se nađe neki pametnjaković da konstatuje da je sigurno gladna čim plače. Ova konstatacija podjednako će iznervirati i novopečenu mamu, ali i onu koja već ima jedno ili dvoje dece. A tek zgražavanje kad čuju da ne dojite, već da joj dajete adaptirano mleko, to je tek posebna priča.

Ne navikavaj je na ruke
Ovo je najčešći savet koji dobijaju novopečeni roditelji. Međutim, pedijatri tvrde da je potreba za bliskošću bebama po rođenju podjednako važna kao i potreba za hranjenjem. Zato grlite, mazite i nosite svoje bebe, još dok možete. Umor i besane noći brzo će proći, a oni će još brže odrasti, pa će vam posle biti žao što ih niste više mazili. 

Hladno joj je
I onako se stalno pitate da li ste svoju bebu previše ili premalo obukli i samo vam još treba neko da vas pita je li joj hladno usred leta. Suština je u tome da tek rođene bebe nemaju razvijen centar za termoregulaciju, pa su im zato prvih nekoliko meseci ruke i noge uvek hladne.   

Još uvek nosi pelene
Pitanja ovog tipa najčešće dolaze od baka i deka, koji očekuju da vaše dete skine pelene čim prohoda jer su, zaboga, oni tako radili svojoj deci. Poenta je u tome da su pre 30 godina decu odvikavali od pelena već sa godinu dana iz čiste nužde. Jednokratne pelene nisu bile svima dostupne, a i bile su skupe, tako da je majkama bilo veoma naporno da svakodnevno peru pamučne pelene. Pritom pedijatri su saglasni da deca pre 18. meseca nisu spremna za odvikavanje od pelena.

A kad će treće?
Ovo pitanje čujem svaki drugi dan, kao da je u našoj zemlji standard da svako ima troje dece. A mnogo drskija verzija ovog pitanja glasi: „a kad će mama da vam rodi brata?“. Kako biste sačuvali živce, najpametnije je da ne obraćate pažnju na ovakve neumesne komentare.

foto: mamasup.me

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi