Roditeljstvo
18.11.2016.

5 pravila najpametnijih ljudi na svetu za dobro vaspitanje

Svaki roditelj želi da njegovo dete kada odraste bude još bolji čovek od njega samog. A kako bi to postigli, akademici s najpoznatijeg univerziteta na svetu Harvard dali su 5 saveta kako odgajati dobro, odgovorno i saosećajno dete

1. ...kako da kontroliše svoje osećaje
Ljutnja, tuga, razočaranje i drugi negativni osećaji mogu uticati na nas kao odrasle ljude jednako kao što mogu uticati na našu decu. Bez obzira na to, svoje dete možete naučiti kako da se nosi s negativnim emocijama i kako da ne troši previše energije na njih.

Kada je vaše dete smireno, naučite ga ovaj trik: prvo neka udahne duboko kroz nos i izdahne kroz usta te neka broji do pet. Ako vidite da je vaše dete zbog nečeg uznemireno, podsetite ga na ova tri koraka i izvedite ih zajedno s njim.

2. ...kako da preuzima odgovornost za vlastite postupke
Mama i tata su uzori koje dete želi imitirati i na koje želi da liči. Razgovarajte s detetom o moralnosti i o tome da se međusobno pomažete kao i  o važnosti brige za svet oko sebe. Objasnite mu šta znači preuzeti odgovornost za vlastite postupke.

I najvažnije od svega – ne zaboravite da se i sami ponašate u skladu s vlastitim rečima, potičite dete da čini dobro. Jedna od prvih takvih lekcija je ona da ne baca smeće na pod već da ga baci u za to predviđeno mesto.

3. ...kako da bude saosećjano i pomaže slabijima
Vrlo je važno da vaše dete saoseća ne samo s članovima svoje porodice i prijateljima nego sa svakim kome treba pomoć. Recite detetu da zamisli kako bi se ono osećalo da je novi učenik u razredu – na taj način dete će početi razmišljati o takvim stvarima i, konkretno u ovom slučaju, pomoći novom učeniku da se lakše uklopi u razredu i stekne nove prijatelje.

Razgovarajte s detetom i o univerzalnim problemima: šta vi možete napraviti za decu koja nemaju recimo dovoljno hrane? Šta je s decom koja nemaju dom? Roditelj može napraviti puno da pomogne detetu da razvije osećaj društvene odgovornosti.

4. ...kako da bude zahvalno
Dete se ne sme stideti da stavi do znanja da je zahvalno nekome ili na nečemu. Počnite sa sitnicama. Na primer, recite detetu da zagrli baku jer mu je napravila ukusan kolač; podsetite dete da uvek kaže hvala kada je to potrebno, ali i da zahvali svojim roditeljima na svemu što rade za njega.

5. ...provodite više vremena s detetom
Ako je sva komunikacija koju roditelj ima s detetom svedena na razgovor o disciplini, onda njegovo vaspitavanje neće biti baš uspešno. Potrudite se da sa detetom imate odnos pun poverenja. Čavrljajte sa njim, igrajte se, provodite vreme zajedno, idite negdje na put zajedno i, naravno, ne zaboravite mu pokazivati koliko ga volite.

Sve će to pridoneti tome da vaše dete postane dobra i iskrena individua koja će razumeti šta znače ljubav i poštovanje i znaće da deli te osećajte s drugima oko sebe.

izvor: zadovoljna.hr

foto: opusteno.rs, zumama.com, guiainfantil.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno