Roditeljstvo
31.10.2016.

5 najčešćih grešaka u vaspitanju koje prave roditelji

Jen Singer, autorka knjige "Vi ste dobra mama" ističe pet najčešćih grešaka koje roditelji prave.

1. Izbegavate neugodne razgovore

U procesu odrastanja sigurno ćete se naći u situacijama kada će na red doći neugodni razgovori koje, kao roditelj, morate obaviti. Ako mislite da ćete izbegavanjem razgovora dete izolovati od društva i da do njega neće doći informacije o, primer, seksu - varate se. Dete od vas može naučiti ispravne stavove i tako imati veću šansu da donese prave odluke.

Takođe, ne ponašajte se prema tinejdžeru kao da još ne živi u stvarnom svetu. Njihova stvarnost ih jednako opterećuje, pa za to morate imati razumevanja.

2. Mislite da morate biti detetov prijatelj

Možda želite biti najbolji prijatelj svom detetu, ali ono ima svoje vršnjake, a vi ste mu potrebni kao roditelj. Deci treba pouzdan roditelj na koga se mogu osloniti.

3. Upoređuete dete s braćom i sestrama

Jedna od ozbiljnih i najčešćih grešaka svih roditelja je upoređivanje sa braćom i sestrama. Svaka osoba je individua i razlikuje se od ostalih. Takva su i deca. Oni od svojih roditelja žele bezuslovnu ljubav, zato se setite po čemu je vaše dete posebno, umesto da ga upoređujete s braćom i sestrama.

4. Deci namećete previše obaveza

Decu ne treba upisivati ​​na svaku aktivnost koju požele, sve dok ne dođu u doba kada na te aktivnosti mogu odlaziti sami.

5. Ne pronalazite vreme za sebe

Posle svih dnevnih obveza prisiljeni ste s decom ići nabavku namirnica i kada vidite da ne obraćaju pažnju, obećavate im nagradu ako budu dobri. Time im zapravo poručujete da ste umorni i da vam je dosta svega, a njima dajete moć i kontrolu.

Kako biste izbegli ovakve situacije i bili dosledni sebi, pronađite trenutke za sebe i "napunite baterije". Tada ćete imati snage u ovakvim situacijama, a deca će znati da će za loše ponašanje snositi posledice.

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: klokanica.24sata.hr, pouke.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno