Roditeljstvo
10.10.2016.

10 zapovesti za odgajanje samopouzdane ćerke

Od ranih godina devojčice se često susreću s tipičnim ženskim izazovima i stereotipima, a što su starije ti stereotipi sve više rastu. Od pritiska da budu lepe i ženstvene, do neupitne potrebe da izrastu u snažne i odgovorne žene. I upravo zato je američka novinarka Lizze Heiselt, majka jedne devojčice, sakupila savete drugih majki o odgajanju mladih dama. Izdvojili smo njih 10 koji će vam pomoći da vašu devojčicu izvedete na pravi put

1. Volite svoje telo
Nezadovoljstvo izgledom možete očekivati već u prvim tinejdžesrskim danima. Činjenica je da se stalno priča o celulitu i debljini, a osećaj manje vrednosti, srama i nedostatak samopouzdanja usko je vezan uz fizički izgled.

Bez obzira što je nekad samokritika opravdana, ne biste smeli biti preoštri prema sebi. Zato, ne žalite se na svoj izgled pred svojom kćerkom. Njeno je telo poteklo od vašeg i ako ćete se stalno žaliti i govoriti da ne izgledate dobro, to će zasigurno ostaviti posledice na njoj i poljuljati joj samopouzdanje.

2. Lepota je u ponašanju
Umesto da lepotu drugih ljudi merimo isključivo po spoljašnjem izgledu, dobro je povezati je s time kako se neko ponaša. Devojčice treba ohrabrivati da uoče tuđu pristojnost, brigu i poštovanje, te da su takve karakteristike povezane s time koliko je neko privlačan i popularan. Time ćete joj isto omogućiti da lakše prelazi preko vlastitih fizičkih nedostataka jer će osvestiti da one nisu jedino što je definiše.

3. Provođenje vremena s tatom
Statistike pokazuju da devojčice koje nemaju dobar odnos s ocem kasnije razviju probleme u emocionalnom životu, a i prema nekim podacima imaju povećan broj neplaniranih trudnoća.

Očevi utieču na sliku kako muškarci treba da se ponašaju prema ženama, te već od najranije mladosti deluju na emocionalnu stabilnost svoje ćerke. Kći odgovornog i predanog oca lako će otići iz problematičnih veza, te će imati jače samopouzdanje pred suprotnim polom.

4. Podržite je u učenju novih saznanja
Inteligentne žene retko kad dolaze do izražaja, a ponekad ih se čak i ismejava u medijima. Da bi se ta slika promenila, uvek ohrabrujte svoju kćer u njenim interesima i osvestite joj da ne mora birati između pameti i izgleda. Širite joj horizonte i podučite da se ne boji pokazati ili koristiti znanje koje ima. Podržite je u učenju novih stvari, bilo to kuvanje ili pomaganje tati prilikom popravljanja auta. Važno je da veruje u svoje sposobnosti i da se ne boji pokazati koliko je pametna.

5. Vežbanje je važno
Ne samo što fizička aktivnost pomaže da devojčice ostaju zdrave i aktivne, ona ih ohrabruje da osveste svoja tela i spoznaju šta su sve sposobne s njima učiniti. Devojčice koje redovno vežbaju uče kontrolisati stres i vežbaju samokontrolu. Ako je upišete na trening nekog grupnog sporta, razviće i svest o radu na zajedničkom cilju i o tome kako funkcionirati u timu.

6. Pomaganje je važno
Ako vas dete vidi kada pomažete nekome, ne samo da će razviti empatiju, već će razviti i preko potrebno razumevanje da su sposobne menjati svet oko sebe na bolje.Time će dobiti samopouzdanje, te će izrasti u odgovorne žene sa spoznajom da pomaganjem drugima i same dobijaju ispunjenje.

7. Isticanje individualnosti i vlastitog karaktera
Ponekad je teško biti sam protiv svih, no u životu postoje situacije kada se treba postaviti baš na taj način. Zato dobre majke rade na tome da im kćerke imaju individualnost i snagu karaktera.

Kasnije će im te vrline pomoći pri mnogim situacijama, od poslovnih do međuljudskih. Iako nije nimalo lako pratiti svoj put, vaše kćeri najviše će o tome naučiti kroz vaš primer. Budite odgovorni i snažni i pokazujte privrženost svojim idejama i zamislima, čak i kad ih nitko drugi ne deli.

8. Sagledavanje same sebe
Znamo da je vaša devojčica centar vašeg sveta, ali osvestite joj da nije centar svakog sveta. Naučite je da uz samopouzdanje ima i dozu poniznosti. Na taj način dobiće zdraviji pogled na svoje okruženje, te će stvoriti osećaj da je deo celine. Tako će osnažiti svoj doprinos tom istom okruženju i razumeti svoj potencijal u istom. Isto tako, shvatiće da nije sama na svetu i da postoje drugi.

9. Hvalite sami sebe
Nikako nemojte praviti od sebe žrtvu pred svojom ćerkom, no nije loše tu i tamo je podsetiti koliko se brinete o njoj i što sve činite da bi joj bilo dobro. Naprotiv, hvalite se i oko stvari koje nisu u vezi sa njom. Na primer, pohvalite se kako ste marljivo radili na poslu i dobili unapređenje, jer će tako u vama naći uzor i podršku, a samim time će i sama dobiti samopouzdanje.

10. Neke stvari mora shvatiti sama
Iako ste odgovorni za nju do kraja života, morate shvatiti da je vaša kćer ipak samostalna osoba. Ne kontrolišite sve što se događa u njenom žvotu, ali ako je naučite da sreća leži u tome kako se postaviti prema životu, shvatiće i sama koliko ste uticali na njene odluke. One moraju same naučiti u svom životu biti sretne i pomoći same sebi u mnogim situacijama. A, vi ćete, naravno, uvek biti uz njih.

izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

foto: okchicas.com, telemundo.com, pinterest.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno