Roditeljstvo
11.09.2016.

Šta ne smete govoriti svom školarcu?

Dr Kevin Leman je međunarodno poznati psiholog, radijska i televizijska osoba i govornik, član Udruženja američkih psihologa. Autor je preko 30 Timesovih bestselera i nagrađenih knjiga, i učestvovao je u svim najgledanijim američkim radio i televizijskim programima. 

Ovo su njegovi najpoznatiji saveti za roditelje školske dece:

1. Nikada ne pitajte dete ima li domaći zadatak. Stvorite takvu atmosferu u porodicu da dete zna da očekujete da ima dobar uspeh u školi i daje sve od sebe, ali da je samo odgovorno za svoje obaveze, kao što su domaći zadaci. Naravno, ukoliko dete ne ispunjava svoje školske obaveze i to se odražava na uspeh, uskratićete mu razne privilegije kao što su izlasci, druženja, rođendani, igranje igrica ili odlazak u bioskop. 

2. Prestanite buditi decu i svakodnevno ih požurivati da kako ne bi zakasnila u školu. Vi niste budilica u ljudskom obliku. Deca treba da dobiju svoj budilnk i tu prestaje svako vaše angažovanje oko ustajanja. Naravno, u početku će verojatno kasniti, ali vi ni slučajno ne treba da ih budite niti štitite  od posledica. Napišite učiteljici poruku i objasnite u njoj da dete nema nikakvo opravdanje za svoje kašnjenje i tražite da postupi onako kako se postupa s decom koja kasne na časove. Naravno, ukoliko školski uspeh deteta trpi zbog njegovih kašnjenja, opet stupa na scenu uskraćivanje privilegija.

3. Ne preterujte s pohvalama. Kad dete donese iz škole peticu na kontrolnom, nemojte ga dizati u zvezde, već recite nešto poput “Ooo, to je baš dobro za tebe!” Time mu dajete do znanja da ne uči da bi vas učinilo sretnim, već da bi imalo uspešan život.

4. Nikad ne pitajte dete “Kako je bilo u školi?” Dobro znate da ništa nećete saznati zapitkivanjem, a ipak uporno ponavljate ovu rečenicu svakog dana. Umesto toga, ćutite i čekajte da dete samo počne pričati. Kada se to dogodi, nemojte ni tada postavljati dodatna pitanja, već koristite čarobnu rečenicu “Pričaj mi više o tome”. Za početak, u pitanju je zapovest a ne pitanje i to zapovest koja ne zvuči nimalo autoritarno, pa će je dete bez otpora prihvatiti, a vi ćete konačno početi da dobijate prave informacije.

5. Ne dozvolite da dete bude pretrpano vanškolskim aktivnostima. Deca nisu hrčci, skinite ih s točka! Ona treba da provode više vremena u porodicu, jer tamo grade karakter i usvajaju vrednosti. Svakodnevno jurcanje s treninga na čas glume pa na kurs stranog jezika upropastiće vaš porodični  život, a vas pretvoriti u zombija. Striktno se držite pravila – samo jedna vannastavna aktivnost po detetu. A kada već počne trenirati fudbal ili učiti engleski, ne dozvolite mu da brzo odustane, već ga naterajte da istraje neko vreme, jer ništa nije lako kad prvi put probate. Upozorite ga da će ove aktivnosti morati da se drži šest meseci pre nego što se može prebaciti na neku drugu.

izvor: oazaznanja.com

foto: osnovneskole.edukacija.rs, lolamagazin.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno