Roditeljstvo
19.08.2016.

5 promena kod muškarac kada postanu očevi

I najnefleksibilniji muškarci se mogu promeniti, bez obzira šta neke žene mislile. Nauka je pokazala da do većih promena dolazi upravo onda kada muškarac postane otac

Muškarac se menja nakon što postane otac, zaključci su nekolicine studija provedenih na ovu temu. I dok je poznato da su majke prirodno ‘opremljenije’ za njegu i zaštitu bebe zbog određenih hormona kojima bivaju izloženi u trudnoći i tokom porođaja, studije su otkrile da ih muškarci razvijaju u procesu odgajanja deteta.

Lekari su dokazali i da se menja njihova struktura mozga, odnosno da se povećava količina sivih ćelija u centrima odgovornim za kontrolu hormona, emocionalnog procesuiranja, pamćenja i odlučnosti.

Evo nekoliko načina na koje se promene manifestuju kod novopečenih očeva.

1. Muškarac prestaje biti gadljiv ‘preko noći’

Ako ga je pomisao na čišćenje kose iz odvoda umivaonika pre bacala u opravdani očaj, dobro je znati da ga očinstvo ‘leči’ od bilo kakve vrste gadljivosti.

Svakodnevno menjanje pelena i podrigivanje nakon hranjenja samo su neke od aktivnosti zbog kojih se više ne obazire na telesne izlučevine.

2. Postaje jutarnji tip osobe

Novopečeni tata pozdravio se s noćnim izlascima i maratonima uživanja u video igrama do ranih jutarnjih sati. Baš kao mama, koristi svaku priliku za san, a ustaje onda kada to čini I beba – obično u cik zore. Ovi znakovi otkrivaju hoće li biti dobar tata.

3. Prestaje biti izbirljiv kod izbora hrane

Redovna konzumacija hrane nakon rođenja deteta za mnoge porodice postaje nedostižan cilj. Roditelji prestaju zajedno jesti, već to čine u smenama - mama pazi bebu dok tata jede i obratno.

Jede se s nogu, s bebom u rukama, a topao obrok obično se konzumira samo onda kada se ‘stigne’ nešto podgrijati u mikrotalasnoj pećnici.

4. Očevi više cene 'male stvari'

Majke znaju da kad je 99,9 posto nečije pažnje usmereno na nov život i njegove potrebe i najmanja odstupanja od takvog rasporeda izazivaju ushićenje.

Odlazak na bakomat, u trgovinu ili kod lekara bez bebe postaju jednako merljivi događaji kao nekadašnji odlasci u bioskop ili noćni klub. Što je tata angažovaniji u nezi deteta, to više počinje ceniti male stvari.

5. Postaje organizovaniji

Odlazak u park s bebom zahteva opremljenost i veštinu profesionalnog organizatora venčanja. Nikud se ne može krenuti bez kolica, pelena, vlažnih maramica, kreme za lice za zaštitnim faktorom, ćebenceta, hrane, odgovarajuće obuće i odeće…

Detetu uglavnom treba mnogo stvari. Ne čudi stoga što svakodnevna briga o bebi unapređuje i poboljšava organzacijske sposobnosti kod majki i očeva.

izvor: zadovoljna.hr

foto: guiainfantil.com, crecerfeliz.es, jujuyalmomento.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno