Roditeljstvo
29.07.2016.

10 stvari koje deca najviše vole kod svoje mame

Što mislite što je najvažnije vašoj deci? To što ih vozite na nastavu i vežbu ili je to osmeh i zagrljaj s kojim ih pozdravite posle škole? Ako ste izabrali ovo drugo, u pravu ste.

Jedna učiteljica podelila je svoju pričo o tome šta je tokom godina predavanja po raznim mestima i zemljama naučila od svojih učenika - šta je za jedno dete najvažnije kod njegove mame. 

"Šesnaest godina podučavanja i davanje istog zadatka na svaki Dan Majki dovelo me do istog zaključka. Na svaki Dan Majki bih upitala moje učenike da mi daju savete o materinstvu. Razmišljali su o stvarima koje je njihova majka učinia koje su njih učinile sretnima.

Učionica bi utihnula dok su učenici intenzivno pisali,duže nego što bi pisali ikad pre. Često bi se osmeh pojavio na njihovim licima dok su razmišljali o sretnim iskustvima i sećanjima.  Nakon čitanja njihovih odgovora ja bih dodala na moj popis sve ideje koje su naveli. Iznenađujuće, mnoge reakcije su bile iste.

Iz godine u godinu, u svakoj zemlji u kojoj sam predavala, učenici su govorili iste stvari i imali istu poruku: Male stvari koje su njihove majke činile znače najviše i to se pamti.

Mnoge mame danas misle kako nisu dobre majke, jure unaokolo, razvoze svoju decu od škole do prakse i natrag opet do škole. Neke majke su mi govorile kako žele svojoj deci pružiti svaku priliku koju one nisu imale. Iako takvo razmišljanje može doneti majci utehu, to ne deluje jednako i na dete koje se potencijalno oseća razvučeno, preopterećeno, pod stresom i umorno.

Nakon beskrajnih razgovora o ovoj temi sa svojim učenicima, postalo mi je jasno da su deca danas uključena u previše aktivnosti, te su pak sve manje u kontaktu sa svojim porodicama.

Osim toga, moji učenici su mi rekli da su uistinu jako želeli više vremena „samo za igru“. Naravno, mnogi od njih uživaju u svojim vannastavnim aktivnostima, ali ono u čemu su najviše uživali i što ih je činilo najsretnijima je kada su njihove majke činile jednostavne stvari za njih ili s njima.

Ovde je popis od deset najboljih stvari, koje su naveli učenici širom sveta, kojih se najradije sećaju i koje najviše vole kod svojih majki.

 • Dođi u moju sobu noću, zamotaj me i pevaj mi pesmu.
 • Pričaj mi priče o tome kakav sam bio kad sam bio mali. 
 • Pružaj mi zagrljaje i poljupce, sedi kraj mene i razgovaraj sa mnom nasamo. 
 • Provedi kvalitetno vreme samo sa mnom, bez moje braće i sestara okolo. 
 • Hrani me zdravo tako da mogu odrasti zdrav. 
 • Uz večeru pričaj o tome šta bismo mogli raditi za vikend zajedno. 
 • U noći razgovaraj sa mnom o bilo čemu; o ljubavi, školi, porodici itd. 
 • Dopusti mi da se puno igram napolju.
 • Mazi me pod ćebetom i gledajmo naš omiljeni TV show zajedno.
 • Disciplinuj me. Na taj način osećam da ti je stalo.
 • Ostavljaj mi posebne poruke na mom stolu ili u torbi za ručak

Deca su neverovatno mudra i imaju tendenciju videti svet jednostavnije od nas. Možda je vreme da počnete prihvatati njihove savete.

Možda bismo svi bili malo manje pod stresom i možda bismo bili zadovoljniji kada bi prihvatili činjenicu da su male stvari dovoljno dobre."

izvor: zena.rtl.hr

foto: okchicas.com, pinterest.com, elcuidadodelcabello.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno