Roditeljstvo
01.07.2016.

Vise nije tajna: Omiljeno dete ipak postoji

Nauka je potvrdila da roditelji ipak imaju favorita među svojom decom. Sociolog Katarina Koger obavila je istraživanje koje dokazuje ono u šta smo svi jednom posumnjali.

Naime, Kogerova i njen tim istraživača pratili su 384 porodice čija su se deca rodila u razmaku od četiri godine. Ovim putem otkrili su da čak 74 odsto majki i 70 odsto očeva ima drugačiji tretman prema svojoj deci.

- Naše polazište bilo je da roditelji na prvo mesto stavljaju mla|u decu, zbog njihovih godina i pažnje koja im je konstantno potrebna - izjavila je Kogerova.

Medutim, istraživanje je dokazalo da je ovakvo mišljenje potpuno pogrešno. Prvorođena deca su ta koju roditelji favorizuju, dok se mlađa deca osećaju zapostavljeno, što utiče i na njihovo samopouzdanje. Nakon dobijanja rezultata, naučnici su shvatili da mlađa deca ne dobijaju ovaj poseban tretman jer su njihova braća ili sestre imali priliku da sve vrste aktivnosti probaju prvi i tako zadive roditelje.

Deci jeste vrlo teško da se izbore za prednost kod roditelja, ali imati brata ili sestru tako|e ima prednosti. Odrastanje sa nekim ko vas bezuslovno voli, poput braće i sestara, može da utiče na inteligenciju i izgradnju stabilnih odnosa sa drugima u budućnosti. Takođe, uvek ćete imati nekoga da vam pruži podržku, za šta god da vam je potrebna.

foto: zedzfoods.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno