Roditeljstvo
25.06.2016.

3 roditeljske greške zbog kojih bebe ne želi da zaspi

I dok se neke majke mogu pohvaliti kako njihova beba spava tokom ele noći, druge muku muče s mališanom koji nikako ne želi zaspati. Iako su sve bebe različite te ne postoji pisano pravilo koje garantuje čvrst dečji san, postoje situacije u kojima upravo roditelji mogu nesvesno poremetiti bebin san

1. Previše aktivnosti
U želji da se njihovo zlato dobro izmori i potom tvrdo zaspi, mnogi roditelji pokušavaju maksimalno ispuniti dan. Grupne igraonice, treninzi te celodnevne šetnje samo su neke od aktivnosti koje mogu biti korisne, ali i mogu pokvariti san deteta.

Naime, deci koja spavaju malo i isprekidano je potrebno puno više vremena da se naviknu na prostor u kojem spavaju. Upravo zbog toga raspored spavanja je vrlo važan.

Ukoliko se okolina u kojem dete pokušava zaspati konstantno menja, bebi lakog sna to dodatno otežava da se opusti i utone u čvrsti san.

Savet: Pre nego krenete s aktivnostima izvan kuće, napravite fiksni raspored spavanja za vašu bebu. I dok će nekoj deci biti potrebno par dana, kod druge dece proces prilagođavanja može trajati nedeljama.

Kada se dete jednom navikne na svoj prostor, počeće bolje spavati i tek tada možete u svoj život uvrstiti spoljne aktivnosti koje se događaju tokom vremena predviđenog za spavanje.

2. Previše strategija uspavljivanja
U želji da njihova beba konačno prespava barem deo noći (ili dana), mnogi roditelji su spremni isprobati baš sve. No, isprobavanjem raznih tehnika uspavljivanja u kratkom roku možete postići potpuno suprotan efekt.

Promene, koje bebe ne vole, mogu zbuniti novorođenče i izazvati dodatni plač i iziritiranost nedostatkom sna. Deca vole pravila i rutinu i zato im to morate omogućiti.

Savet: Pre nego krenete sa novom strategijom uspavljivanja odredite tačno vreme spavanja tokom dana i noći. Nakon što ste odredili pravila spavanja striktno ih se pridržavajte dok se beba ne navikne. Svaka promjena detetu predstavlja šok te može pokvariti njegov san.

3. Hranjenjem do sna
Najčešća greška koju majke rade je ta da dete uspavljuju hranjenjem. Upravo zbog toga se često događa da se majke žale kako dete više ne želi zaspati bez hrane, zbog čega san eteta, ali i majke postaje isprekidan i nekvalitetan.

Savet: Tokom hranjenja deteta, potrudite se da beba pojede više. Ako dete počne hvatati san, pokušajte ga lagano razbuditi i 'naterati' da maksimalno napuni trbuščić.

Isto tako, potrudite se da polovinu dremuckanja beba odradi nakon jela, a druga polovinaneka bude bez hranjenja. Tajna uspeha se krije u doslednosti i upornosti, ali i malim trikovima za uspavljivanje uplakane bebe.

izvor: zadovoljna.hr

foto: newparent.com, matrony.ru, parents.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno