Roditeljstvo
22.06.2016.

7 situacija u kojima u kojima roditelji odobravaju loše ponašanju

Svako dete je ponekad neposlušno prema roditeljima. Ipak, za neku decu loše ponašanje je izuzetak, dok je za drugu nažalost ono pravilo. Drugi slučaj se obično razvija jer roditelji, bez svesne namere, situaciju učine gorom svojim ličnim ponašanjem. Prenosimo vam sedam takvih stuacija u kojima roditelji nesvesno podstiču loše ponašanje dece.

1. Protivrečnost
Kažete detetu da mu nije dozvoljeno da jede više slatkiša u toku tog dana. Mališan dobije napad besa zbog ove vše odluke nakon čega mu ipak dozvolite da uzme još slatkiša. Reagujući na ovaj način stavljate detetu do znanja da ovakvim ponašanjem uvek može dobiti sve što želi.

2. Neispunjena obećanja ili kazne
Svako od nas se barem jednom susreo sa praznim roditeljskim pretnjama – „Ukoliko to ponovo uradiš, nemoj ni da sanjaš da ćeš više moći da gledaš TV/Neću te više nikada voditi na utakmicu sa mnom ukoliko nastaviš da se ponašaš ovako/Nećeš dobijati više sladoleda...itd...I onda puste da stvari idu svojim tokom i zaborave na svoja obećanja. Naravno, deca ponovo rade ono što im je rečeno da ne smeju, jer - zašto da ne? Ionako neće imati nikakve posledice zbog toga.

3. Besmisleni izgovori
„Umoran je“, „On je samo dete“ „Gladan je“. Tačno je da ne možemo očekivati da naša deca budu poslušna i besprekorna celo vreme. Mogu da budu gladna, umorna ili jednostavno loše raspoložena. Ovo je naročito izraženo u ranijem dobu kada mališani i dalje imaju problem da izraze jasno svoje emeocije. Čak i stariji mogu biti svojeglavi. Ali pronalaziti često izgovore za dete uopšte nije dobro.

4. Pretnje
Svi psiholozi se slažu da je maltretiranje dece daleko od pravog roditeljstva – a može čak biti označeno i kao fatalno. Jedno istraživanje je pokažalo da su ona deca kojoj je zaprećeno kaznom ukoliko budu lagala, bila ona koja su ustvari to češće i činila.

5. Vikanje
Činjenica da podižete svoj glas ne znači da će vas dete čuti i odgovoriti na vaš zahtev. A iako se to desi efekat će biti kratkotrajan. Ukoliko zloupotrebljavate ovaj metod, uništićete svoju vezu sa detetom.

6. Fizičko kažnjavanje
Prema mnogim studijama,ukoliko dete često doživljava fizičko kažnjavanje postaje mnogo agresivnije i povučenije a njegovo samopouzdanje opada. Ova deca češće uče kako da izbegnu bol, radije nego šta treba da urade da bi izmenili ponašanje.

7. Smeškanje i odobravanje lošeg ponašanja
Možda će vam u početku biti simpatično dok se dete recimo klati u kafeu na stolici dok peva svoju omiljenu pesmu ili kada u javnosti počne da jede prstima. Ali ljudima oko vas u tom trenutku to se nikako neće dopasti i ne izgleda im tako simpatično kao i vama. Dete će nastaviti tako da se ponaša i ubuduće onako kako poželi ukoliko im ne ukažete na to kako bi tebalo da se ponaša u javnosti i u prisustvu drugih osoba.

Naravno, mnoge od ovih stvari zavise od uzrasta deteta. Mala deca ne znaju razliku između lošeg i dobrog ponašanja – ukoliko se i loše ponašaju, to čine nesvesno. Međutim, ukoliko vremenom dok odrastaju nauče iz iskustva šta znači loše i dobro ponašanje sa njima ćete kasnije imati manje problema. Ali prevaspitavanje i preusmeravanje deteta kom je već prešlo u naviku da se loše ponaša ide mnogo teže. 

izvor: brightside.me

prevela: Olivera Marković

foto: parentsdergisi.com, academichelp.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno