Roditeljstvo
31.05.2016.

Ne opterećujte decu svojim problemima

Ako deca rastu u negativnom okruženju, biće mračni i pesimistični ljudi jer slede model iz porodice. Zbog toga je važno da im budete pozitivan uzor, čak i onda kada vam je najteže.

Deca vole da budu u društvu pozitivnih i nasmejanih ljudi, a mračnih se plaše i klone. Istraživanja još pokazuju da će, ako rastu u negativnom okruženju i sama postati pesimistična jer se, pre svega, ugledaju na roditelje, bake i deke, potom na učitelje i vršnjake.

Ukoliko ste vi sumorni i svakog dana im priređujete "scene" mrkog, a ne vedrog lica, takav model će i sama usvojiti. Zbog toga je važno da im budete pozitivan uzor, čak i onda kada vam je mnogo teško.

1. Neka zapamte vaš osmeh dok ih budite ujutru i ispraćate u školu.

2. Ne dozvolite da ih sitnice rastužuju. Objasnite im da ništa nije crno-belo, već da u svemu postoji mrvica lepote i razlog za osmeh.

3. Kada se vrate iz igre ili škole, pitajte ih prvo šta im se lepo desilo, umesto da odmah "nagrnete" sa pitanjima da li su bila dobra.

4. Okružite ih pozitivnim ljudima, jer će se to dobro odraziti na njih i uticaće na formiranje optimističnog pogleda na život.

5. Ako su tužna, utešite ih i objasnite im da je sutra novi dan i nova šansa za osmeh.

Izvor: Novosti

foto: heysigmund.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno